Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Ziektewet

Ziektewet

Word je ziek en werk je in loondienst zonder vaste baan? Dan heb je alsnog recht op inkomen. Vanuit de Ziektewet ontvang je maximaal twee jaar een bedrag aan uitkering. Dit geldt bijvoorbeeld als je een tijdelijk contract had of werkte als uitzendkracht of oproepkracht. Je ontvangt dan een uitkering vanuit het UWV, niet vanuit je werkgever. Vaak gaat het om maximaal 70% van het maximale dagloon en dat voor maximaal twee jaar. Als je daarna nog (deels) arbeidsongeschikt bent, maak je mogelijk aanspraak op een WIA-uitkering.

Gratis oriëntatie voor hypotheekadvies

 

Kun je een hypotheek afsluiten als je in de Ziektewet zit?

Nee, je kunt geen hypotheek afsluiten op basis van je inkomen in de Ziektewet. Ook niet als je momenteel aan het re-integreren bent. De Ziektewet biedt namelijk geen stabiel inkomen, waardoor de hypotheekaanbieder onvoldoende zekerheid heeft dat jij je maandlasten kunt blijven betalen.

Koop je je woning samen met een partner die wel een stabiel inkomen heeft? Dan kun je mogelijk wel op het inkomen van je partner een hypotheek afsluiten. Het helpt uiteraard als jullie daarnaast een bedrag aan eigen geld kunnen inbrengen.

Quote: Op basis van een IVA-uitkering (een bepaald type WIA-uitkering) kun je overigens wel een hypotheek afsluiten. Deze uitkering telt mee als inkomen, omdat hij vast van aard is.

Advies over jouw financiële situatie?

Zit jij in een lastige financiële situatie doordat je arbeidsongeschikt bent? Onze financieel adviseurs helpen je graag om je maandlasten betaalbaar te houden. Plan een gratis oriëntatiegesprek. Dan krijg je persoonlijk advies van iemand die met jou meekijkt.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Nee helaas, dit is niet mogelijk. Je hebt een stabiel inkomen nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Dat is niet het geval als je in de Ziektewet zit. Heb je een partner met een stabiel inkomen? Dan kun je wellicht wel op basis van diens inkomen een hypotheek afsluiten. De hypotheek zal dan lager uitvallen, omdat die maar op één inkomen is gebaseerd.

Een IVA-uitkering (wat een type WIA-uitkering is) telt wel mee als inkomen voor de berekening van je maximale hypotheek. Dus als je na een tijdje in de Ziektewet een IVA-uitkering ontvangt, biedt dat wellicht wel kansen om een hypotheek af te sluiten. Daarnaast is het bij sommige hypotheekaanbieders mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een Wajonguitkering. Een bijstandsuitkering en WW-uitkering worden niet meegeteld als inkomen.