Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Waardeoverdracht

Waardeoverdracht

Wissel je van werkgever? Dan val je mogelijk ook onder een ander pensioenfonds. In dat geval is het mogelijk om je opgebouwde pensioen bij de eerdere pensioenaanbieder mee te nemen naar het pensioenfonds van je nieuwe werkgever. Dit wordt waardeoverdracht genoemd. Soms is het fiscaal gunstig om dit te doen; soms kun je beter je opgebouwde pensioen houden waar het is.

Advies over jouw pensioen?

 

Hoe werkt waardeoverdracht?

Waardeoverdracht van je pensioen kun je vrij eenvoudig zelf regelen. Hiervoor doe je een aanvraag bij je nieuwe pensioenfonds. Dit kun je direct doen als je met je nieuwe baan begint, maar ook later. Waardeoverdracht is altijd gratis. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een overzicht van je pensioenaanspraken opvragen bij je huidige pensioenaanbieder en daarna bij je nieuwe werkgever een verzoek voor waardeoverdracht indienen.

Waardeoverdracht is geen vereiste als je van baan wisselt. Het is prima mogelijk om bij meerdere pensioenaanbieders pensioen te hebben staan. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je altijd een overzicht krijgen van je totale pensioenopbouw via de verschillende fondsen. Wel kan het aantrekkelijk zijn om een waardeoverdracht te doen. Dit geldt uiteraard vooral als het pensioenfonds van je nieuwe werkgever gunstigere voorwaarden heeft dan je oude pensioenfonds.

Quote: Let op: pensioenfondsen zijn niet altijd verplicht om de waardeoverdracht daadwerkelijk te doen. Wil je bijvoorbeeld op dit moment een waardeoverdracht doen terwijl je vóór 2015 een nieuwe baan hebt gekregen? Dan hoeft je pensioenfonds dit niet te accepteren.

Is waardeoverdracht gunstig voor mij?

Of waardeoverdracht van je pensioen aantrekkelijk is voor jou, hangt af van je oude en nieuwe pensioenregeling. Waardeoverdracht is in het bijzonder interessant als…

  • het type pensioenregeling bij je nieuwe werkgever gunstiger is (lees hier meer over in ons artikel over waardeoverdracht van je pensioen); of
  • …als jouw pensioenaanbieder werkt met een uitkeringsovereenkomst en bij de nieuwe pensioenaanbieder een hogere indexatie geldt dan bij je oude pensioenaanbieder; of
  • …als het partner- en wezenpensioen bij de nieuwe aanbieder beter geregeld is; of
  • …als je één of meerdere kleine pensioenen hebt opgebouwd (overdracht maakt je pensioen dan overzichtelijker).

Heb jij een pensioenvraag?

Wil je meer weten over waardeoverdracht van je pensioen? Of heb je vragen over andere pensioenonderwerpen, zoals je hypotheek na je 57e of eerder stoppen met werken? Stel jouw pensioenvraag aan een financieel adviseur bij jou in de buurt. Die helpt je graag.

Gratis eerste gesprek

Mensen vragen ook

Dit kun je doen door voor waardeoverdracht te kiezen. Het is mogelijk voor pensioenfondsen om jouw eerdere kleine pensioenen samen te voegen tot één pensioen. Informeer bij je pensioenfonds of bij een financieel adviseur naar de mogelijkheden.

Kijk naar het type pensioenregeling, naar de vorm van indexatie en ook naar het partner- en wezenpensioen. Dat zijn allemaal belangrijke punten om de pensioenen op te vergelijken voordat je kiest voor waardeoverdracht. Verdiep je verder uiteraard goed in de voorwaarden en kijk ook naar de hoogte van je eerdere pensioenopbouw. Bij een klein opgebouwd pensioen is het vaak extra aantrekkelijk om voor waardeoverdracht te kiezen, omdat dit veel administratie scheelt en meer overzicht geeft.