Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Voorlopige teruggave

Voorlopige teruggave

Een voorlopige teruggave houdt in dat je een bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst al eerder ontvangt dan na de jaarlijkse belastingaangifte. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen met een eigen koopwoning en hypotheek. Je mag als koophuiseigenaar onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je soms belasting kunt terugvragen. Dit kun je in één keer terugkrijgen (bij de jaarlijkse belastingaangifte) of je kunt het als voorschot eerder laten uitkeren. Dat laatste doe je door een voorlopige teruggave aan te vragen.

Financieel advies nodig?

 

Hoe werkt de voorlopige teruggave?

Aan het begin van het jaar ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat hoeveel je naar verwachting dit jaar moet betalen of terugkrijgt. Dit gaat altijd om een schatting. Je kunt ook zelf een voorlopige teruggave aanvragen of je kunt de oorspronkelijke voorlopige aanslag wijzigen. Dat is bijvoorbeeld handig als je in de loop van het jaar een woning koopt en daardoor recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Je hoeft dan niet te wachten tot volgend jaar voordat je die teruggave uitbetaald krijgt.

Soms heb je recht op een flinke teruggave van de Belastingdienst. Het is bij grote bedragen soms prettig als je daar niet te lang op hoeft te wachten. Daarvoor is een voorlopige teruggave handig. Je ontvangt het bedrag dan terug verspreid over het jaar waarop de teruggave betrekking heeft. Bij de jaarlijkse aangifte wordt de ontvangen teruggave dan weer verrekend met het totale bedrag dat je zou ontvangen of moet betalen. Het kan dus zijn dat je dan alsnog een bedrag moet betalen aan de Belastingdienst, maar het kan ook zijn dat je juist meer terug krijgt dan verwacht.

Quote: Een voorlopige teruggave kun je aanvragen via de Belastingdienst. Het duurt gemiddeld 6 weken vanaf de aanvraag voordat je de eerste teruggave ontvangt.

Advies over jouw financiën?

Hypotheekrenteaftrek, eigenwoningforfait en aftrekposten – er komt best wat kijken bij het regelen van je financiën. Ben je benieuwd of jouw financiële situatie optimaal geregeld is of dat je bespaarkansen laat liggen? Ga dan gratis en vrijblijvend in gesprek met onze onafhankelijke financieel adviseurs. Die wijzen je op jouw persoonlijke opties.

Gratis eerste gesprek

Mensen vragen ook

De voorlopige teruggave houdt in dat je de hypotheekrenteaftrek waar je maandelijks recht op hebt direct verrekent met de Belastingdienst. Je vraagt de Belastingdienst om dit bedrag maandelijks aan je uit te keren in plaats van je de hypotheekrenteaftrek pas na de jaarlijkse belastingaangifte uit te betalen.

De aanvraag kun je zelf regelen via Mijn Belastingdienst. Log hier in met je DigiD en klik op Inkomstenbelasting. Selecteer het jaar waarvoor je de voorlopige teruggave wilt aanvragen.

Via dit scherm kun je de voorlopige teruggave regelen.