Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Traditionele levenhypotheek

Traditionele levenhypotheek

Bij een traditionele levenhypotheek beleg je geld in een levensverzekering om de hypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen. Verder betaal je geen tussentijdse aflossingen, alleen rente. De einduitkering is gegarandeerd een bepaald minimumbedrag. Doordat er sprake is van een deel winstuitkering krijg je méér geld uitgekeerd als de verzekeraar (meer) winst maakt. In dat geval houd je er zelf nog een interessant bedrag aan over na de aflossing.

Advies over jouw hypotheek?

 

Hoe werkt de traditionele levenhypotheek?

Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om een traditionele levenhypotheek af te sluiten. Maar in bepaalde situaties geldt een overgangsrecht en kun je je lopende levenhypotheek aanhouden als je gaat verhuizen. Daarbij behoud je je recht op hypotheekrenteaftrek.

Je kunt gebruikmaken van het overgangsrecht…

  • …als je op 31 december 2012 een woning bezat waarop een hypotheek was gevestigd.
  • …als je in 2012 je woning had verkocht en was gaan huren. De hypotheekschuld valt dan onder het overgangsrecht mits je in 2013 een nieuwe woning hebt gekocht.
  • …als je in 2012 een woning hebt gekocht, ook al was dat voor de eerste keer. Je valt dan onder de oude fiscale regels en bent niet verplicht om een lineaire of annuïteitenhypotheek te nemen voor jouw recht op hypotheekrenteaftrek.
  • …als je in 2012 nog schriftelijk een verbouwing hebt afgesproken en daarvoor uiterlijk in 2013 een lening hebt afgesloten. Voorwaarde is wel dat de verbouwing in 2013 is afgerond.

Voor- en nadelen traditionele levenhypotheek

Heb je op dit moment een traditionele levenhypotheek en denk je eraan om die mee te nemen naar je nieuwe woning? De voordelen van dit type hypotheek zijn als volgt:

  • Je profiteert optimaal van hypotheekrenteaftrek gedurende de hele looptijd, omdat je niet direct aflost op je hypotheek.
  • Het eindkapitaal is gegarandeerd.
  • Je krijgt mogelijk een deel winstdeling, waarbij er een bedrag overblijft na de aflossing.

Maar een traditionele levenhypotheek heeft ook nadelen:

  • De premie is meestal hoger dan die voor een spaarhypotheek doordat je met hoge kosten (voor de beleggingen en verzekeringen) te maken krijgt.
  • Voor een deel van de kapitaalopbouw ben je afhankelijk van beleggingsresultaat. Het is dus niet vooraf bekend of je voldoende winstdeling hebt om de hypotheekschuld mee af te lossen.

Quote: Heb je een levenhypotheek lopen? Wellicht is het interessant om die over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier persoonlijk advies over geven en denken graag mee welke hypotheek uit het brede aanbod goed past bij jou.

Advies over jouw hypotheek?

Heb je een levenhypotheek lopen? Misschien ben je benieuwd of je kunt besparen op je maandlasten en waar jij precies goed aan doet. Onze adviseurs duiken er graag voor je in en geven je persoonlijk advies. Plan een gratis eerste afspraak en ontdek wat jouw opties zijn.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Op een traditionele levenhypotheek hoef je niet af te lossen. Je maandlasten bestaan uit premie die voor je wordt belegd in de levensverzekering en een bedrag aan rente.

Het is mogelijk om bij je hypotheek ook een levensverzekering te nemen. Als je dan overlijdt, dan komt uit de levensverzekering een bedrag vrij waarmee de hypotheekaanbieder kan worden afbetaald. Daarmee kunnen je nabestaanden de hypotheek deels aflossen. Bij nieuwe hypotheken komt het nauwelijks nog voor dat de levensverzekering aan de hypotheek is gekoppeld. Wel kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Die keert een bedrag uit aan je nabestaanden als jij tijdens de looptijd komt te overlijden. Daardoor kunnen zij de hypotheekschuld deels aflossen of de maandlasten voor de hypotheek blijven betalen.