Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Splitsingsakte

Splitsingsakte

Een splitsingsakte is een notariële akte die belangrijk is als je een appartement koopt. Hierin staat wat de gegevens van het appartement en jouw appartementsrechten zijn. Zo staat in de splitsingsakte uitgelegd hoe het appartementencomplex is opgesplitst in koopappartementen en wat dus precies van jou is. Ook staat onder meer informatie over onder meer het eigendom van de Vereniging van Eigenaren in de splitsingsakte.

Heb jij interesse in het kopen van een appartement? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag welke mogelijkheden jij hebt en waar je, naast de splitsingsakte, op moet letten. Maak gerust een afspraak.

Advies over je hypotheekopties?

 

Wat staat er in de splitsingsakte?

In de splitsingsakte vind je dus een toelichting op jouw appartementsrechten en -eigendom. In deze akte staat bijvoorbeeld:

  • wat de locatie van het gebouw is en waar elk appartement in het gebouw ligt;
  • hoe het zit met de appartementsrechten;
  • hoe de grond onder het appartementencomplex is opgesplitst;
  • wat in het gebouw eigen eigendom is en welke delen gemeenschappelijk zijn;
  • wat het aandeel van elke appartementseigenaar is in het gebouw;
  • hoe het splitsingsreglement is geregeld;
  • informatie over de Vereniging van Eigenaren.

Koop je een appartement? Dan krijg je automatisch te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Hier ben je verplicht lid van totdat je het appartement weer verkoopt. Je betaalt ook maandelijks een bedrag aan VvE-kosten. De VvE is vaak verantwoordelijk voor gemeenschappelijke ruimtes en voor de buitenkant van het gebouw. Hoe dit precies zit en wat voor jouw appartement onder de VvE valt, kun je meestal teruglezen in de splitsingsakte.

Hoe kom ik aan een splitsingsakte?

Je kunt voor een klein bedrag de splitsingsakte van een appartement opvragen bij het Kadaster. Dit is bijvoorbeeld handig om te doen als je een appartement wilt kopen of als je juist van plan bent je huidige appartement te verkopen.

Quote: Koop je een appartement? Ga dan altijd goed na of de VvE actief is of dat er sprake is van een slapende VvE. Check ook hoeveel geld de VvE in kas heeft. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je bijvoorbeeld geld inlegt voor niets of dat je straks flink moet betalen voor groot onderhoud waarmee je geen rekening had gehouden.

Wil je je oriënteren op jouw opties voor een eigen woning?

Lijkt een appartement voor jezelf jou wel wat? Dan vraag je je misschien af wat je opties daarvoor zijn en waar je zoal op moet letten. Onze hypotheekadviseurs helpen je graag bij die belangrijke vragen. In een kosteloos gesprek zetten ze je hypotheekopties op een rij én laten je weten hoe jij je zoektocht naar een appartement goed start.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De Vereniging van Eigenaren verzorgt het beheer van het appartementencomplex en het onderhoud aan de buitenkant en de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de kozijnen en het trappenhuis.

Ja, voor appartementencomplexen is een splitsingsakte verplicht. Ook moet deze akte officieel zijn ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.