Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Spaarpolis

Spaarpolis

Een spaarpolis is onderdeel van een spaarhypotheek, een hypotheekvorm die je tot 2013 kon afsluiten. Je lost op dit type hypotheek niet af, maar spaart de aflossing bij elkaar via een spaarpolis (ook wel ‘kapitaalverzekering’). Aan het eind van de looptijd van de spaarhypotheek heb je via de spaarpolis de volledige hypotheeksom bij elkaar gespaard. Daarmee kun je de hypotheekschuld in één keer aflossen.

Advies over jouw spaarpolis?

 

Wat doe je met de spaarpolis bij een verhuizing?

Heb je een spaarhypotheek met spaarpolis lopen en ga je verhuizen? Dan heb je meerdere mogelijkheden:

  • Verhuis de hypotheek en spaarpolis mee. Je kunt naar je nieuwe woning je lopende hypotheek en spaarpolis meenemen. Je zet dan je lopende polis door. Daarbij behoud je de eerder afgesproken hypotheekvoorwaarden en blijf je ook bij dezelfde hypotheekaanbieder. Je kunt voor het eventuele extra benodigde stukje hypotheek een andere hypotheek afsluiten als aanvulling.
  • Sluit je spaarhypotheek over. Je kunt ook de spaarpolis voortzetten bij een andere hypotheekaanbieder. Daarbij wordt de polis die je hebt opgebouwd overgedragen naar de volgende hypotheekaanbieder. Het startkapitaal is het eerder bij elkaar gespaarde bedrag. De looptijd blijft gelijk. Ook is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de hypotheekrenteaftrek te behouden.
  • Koop de spaarpolis af. Daarnaast is het een optie om je spaarpolis af te kopen. Je zet daarmee de spaarhypotheek stop en kunt een andere hypotheekvorm aangaan. Houd er wel rekening mee dat dit gevolgen heeft voor je hypotheekrenteaftrek. Het is dus niet altijd de meest voordelige optie.

Marleen OverduinLet op: Een spaarhypotheek oversluiten is niet altijd aantrekkelijk. Dit komt doordat de hypotheekrente die je betaalt en de spaarrente die je ontvangt op de spaarpolis aan elkaar gekoppeld zijn bij een spaarhypotheek. Laat je hier dus goed over informeren door een hypotheekadviseur.

Advies over jouw lopende spaarpolis?

Ben je benieuwd wat voor jou het beste is als je een spaarpolis hebt lopen? Onze hypotheekadviseurs kennen de verschillende hypotheekopties en -voorwaarden en adviseren je er graag over. Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek daarin jouw opties.

Gratis adviesgesprek

Mensen vragen ook

Aflossen op een spaarhypotheek is niet altijd mogelijk. En als het wel mogelijk is, dan is het niet altijd fiscaal aantrekkelijk om dat te doen. Wel kun je extra geld storten in de kapitaalverzekering die aan de spaarhypotheek gekoppeld is. Als je dat doet, staat er meer geld op de spaarrekening die aan de spaarhypotheek gekoppeld is. Daardoor hoef je minder premie te betalen. Dat bespaart je een bedrag aan maandlasten.

Je hoeft geen belasting te betalen over de opgebouwde waarde voor de aflossing van de spaarhypotheek. Dit bedrag hoef je niet aan te geven in box 3 bij de belastingaangifte. Je betaalt dus geen geld over het gespaarde bedrag en het rendement daarop. Tegelijkertijd ontvang je, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, een bedrag terug aan hypotheekrenteaftrek voor de rente die je over de hypotheek betaalt.