Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overbruggingshypotheek

Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek is bedoeld voor als je al de sleutel van je nieuwe woning krijgt voordat je oude woning is verkocht. Met deze extra hypotheek kun je de verwachte overwaarde op je huidige woning alvast in je nieuwe woning investeren. De overbruggingshypotheek loopt totdat je huidige woning is verkocht. Je betaalt er alleen rente op en lost deze extra hypotheek in één keer af als je huis verkocht is en de overwaarde daarmee vrijkomt.

Ben je benieuwd of een overbruggingshypotheek handig is voor jou als je verhuisplannen hebt? Onze hypotheekadviseurs vertellen je in een gratis eerste gesprek graag waar jij financieel goed aan doet.

Gratis oriëntatiegesprek hypotheek

 

Waarom een overbruggingshypotheek?

Soms is het verstandig om eerst een nieuwe woning te kopen en dan pas je huidige woning te koop te zetten. Dit kan zijn omdat je verwacht een tijdje te klussen in je nieuwe woning of omdat je denkt je huidige woning snel te verkopen. Om de periode te overbruggen waarin je twee woningen hebt, kun je een overbruggingshypotheek afsluiten naast de nieuwe hypotheek voor je woning. Daardoor kun je de overwaarde alvast gebruiken om je nieuwe woning te financieren.

Het is een tijdelijke hypotheek waarover je wel rente maar geen aflossing betaalt. De rente is fiscaal aftrekbaar. Je lost de hypotheek in één keer als de verkoop van je huidige woning volledig rond is. De overwaarde komt dan vrij en hiermee los je het overbruggingskrediet af.

Dankzij een overbruggingskrediet kun je dus iets meer lenen voor je nieuwe woning zonder dat je je huidige woning snel moet zien te verkopen.

Marleen OverduinLet op: Je kunt niet altijd voor de volledige overwaarde een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is bij veel banken alleen mogelijk als de verkoop van je woning op papier al geregeld is. Is je woning nog niet verkocht of lopen de ontbindende voorwaarden nog? Dan kun je vaak maximaal 90% van de getaxeerde verkoopprijs min de restschuld aan overbruggingshypotheek krijgen.

Advies over jouw hypotheek?

Ga je verhuizen? Laat je dan altijd goed informeren over jouw financiële mogelijkheden voor je volgende woning. Een onafhankelijke hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan jouw opties voor je op een rij zetten. Inclusief advies over een eventuele overbruggingshypotheek. Neem contact op om een gratis oriëntatiegesprek te plannen.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De maximale looptijd van een overbruggingshypotheek is bij de meeste banken 2 jaar. Bij sommige banken geldt een kortere periode, bijvoorbeeld 6 maanden. Soms is het mogelijk om die periode te verlengen. De opties daarvoor verschillen per bank. Houd er wel rekening mee dat je tijdens de looptijd van de overbruggingshypotheek driedubbele maandlasten hebt: de hypotheeklasten voor je huidige woning, die voor je nieuwe woning en de rentelasten voor je overbruggingshypotheek.

Voor een overbruggingshypotheek bestaan de kosten enkel uit rente. Je betaalt geen aflossing. De rente zal iets hoger liggen dan over een normale hypotheek, omdat de hypotheekaanbieder wat meer risico loopt. Maar doordat de hypotheek vaak maar een korte tijd loopt, ben je in totaal vaak een beperkt bedrag aan kosten kwijt voor deze extra hypotheek.

Aan beide opties kleven voor- en nadelen, zoals je kunt lezen in ons artikel over een ander huis kopen. Een voordeel van je eigen huis eerst verkopen is dat de overwaarde direct vrijkomt en dat je ook precies weet hoeveel je voor je huidige woning krijgt. Een nadeel is dat je mogelijk een periode te overbruggen hebt totdat je in je nieuwe woning kunt intrekken. Je moet dan tijdelijk huren of iets anders bedenken. Ga je eerst een ander huis kopen en dan pas je eigen woning verkopen? Dan heb je geen zekerheid over hoeveel je voor je huidige woning krijgt en heb je een tijdje dubbele lasten. Aan de andere kant heb je geen gedoe met tijdelijke tussenwoningen. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je adviseren over waar jij goed aan doet.