Opleveringskeuring

De opleveringskeuring houdt in dat een onafhankelijke bouwkundig expert bij de oplevering van je nieuwbouwwoning het hele huis kritisch naloopt. Hij of zij wijst je op eventuele bouwkundige gebreken. Door zo’n opleveringskeuring kun je de aannemer eventueel direct wijzen op punten die nog aangepakt moeten worden. Zo sta je sterker in discussies dan wanneer je zo’n keuring niet laat doen.

Je kunt er zelf voor kiezen of je wel of niet een bouwkundig expert meeneemt naar de opleveringskeuring. Wij adviseren je om dat wel te doen als de officiële oplevering plaatsvindt, maar niet bij een eventuele voorschouw. Bij de voorschouw is de woning namelijk nog niet helemaal af.

Waarom een opleveringskeuring?

Betrek je er een bouwkundig expert bij? Dan inspecteert diegene voor jou de volledige woning tijdens de opleveringskeuring. Eén voor één loopt die persoon alle ruimtes na. Ook stelt de expert een verslag op van mogelijke gebreken. Je krijgt direct inzicht in eventuele gebreken en in de algehele bouwkwaliteit van de woning. Daardoor sta je sterker in mogelijke conflicten met de aannemer over de oplevering. Je hebt dan een expert die jouw oordeel kan onderbouwen. Ook kun je latere discussies over bijvoorbeeld beschadigingen voorkomen.

Marleen OverduinTip: De opleveringskeuring laat je doen bij de oplevering van de nieuwbouwwoning. Laat dit uitvoeren voordat je tekent voor de oplevering. Je kunt daardoor precies zien of er bijvoorbeeld oplever- of bouwgebreken zijn en of al het meer- en minderwerk juist is doorgevoerd.

Advies van een makelaar nodig?

Een nieuwbouwhuis kopen gaat net even anders in zijn werk dan het kopen van een bestaande woning. Vind je het prettig om bijgestaan te worden door een expert? Onze makelaars en financieel adviseurs staan je graag bij. Zo heb je het beste van twee werelden en weet je zeker dat je de juiste stappen zet richting jouw nieuwe woning.

Wat kost een opleveringskeuring?

De kosten voor een opleveringskeuring verschillen per bouwkundig expert. Maar ga uit van zo’n € 200,- tot € 250,- aan kosten voor de keuring.

Hoe gaat een oplevering in zijn werk?

Is het huis “klaar voor bewoning”? Dan is het water aangesloten, zitten alle ramen erin en werken de cv-ketels. Bij de opleveringskeuring ga je kijken of alles inderdaad naar wens is opgeleverd. Blijkt dat niet zo te zijn, dan mag je de oplevering weigeren. De aannemer moet dan eerst de genoemde punten oppakken voordat je de woning als “bewoonbaar” aanneemt.