Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je kunt krijgen als je een hypotheek afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. NHG geeft banken meer zekerheid over de aflossing van je hypotheek. Het voordeel van Nationale Hypotheek Garantie is dat je korting ontvangt op de rente die je normaal gesproken zou betalen. Daarnaast heb je een “vangnet” bij een eventuele gedwongen verkoop. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat dan voor je garant. Bij een gedwongen verkoop kan de stichting in bepaalde situaties de restschuld kwijtschelden.

Wil je weten of jij voor een NHG-hypotheek in aanmerking komt? En of jij er veel baat bij hebt? Onze hypotheekadviseurs praten je er graag over bij. Vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan en ontdek jouw mogelijkheden voor een NHG-hypotheek.

Advies over de hypotheek?

 

Waarom kies je voor Nationale Hypotheek Garantie?

In de 30 jaar looptijd van een hypotheek kan er veel veranderen in je persoonlijke situatie. Die veranderingen kunnen ook invloed hebben op je financiën. Denk aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je de maandlasten voor je hypotheek niet meer kunt betalen. Het waarborgfonds achter NHG denkt in zulke situaties, samen met jou en de geldverstrekker, mee over een mogelijke oplossing.

Zijn er geen mogelijkheden die de hypotheek opnieuw betaalbaar voor je maken? Dan moet de woning uiteindelijk verkocht worden. Is je hypotheek hoger dan de opbrengst van de woning? Dan wordt voor een hypotheek met NHG, onder bepaalde voorwaarden, de restschuld kwijtgescholden. Een geruststellend idee!

Nog een voordeel is dus de lagere rente. Doordat banken bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie meer zekerheid hebben over je terugbetaling, hoef jij een lager percentage hypotheekrente te betalen.

Marleen OverduinLet op: er geldt een NHG-grens. Je kunt in 2024 alleen gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie als je hypotheek maximaal € 435.000,- bedraagt. Financier je verduurzamende maatregelen mee? Dan geldt een iets hoger maximumbedrag, namelijk € 461.100,-.

Wanneer kom ik in aanmerking voor NHG?

Je kunt Nationale Hypotheek Garantie krijgen als je een lening afsluit voor het kopen van een woning die niet méér dan de NHG-grens kost. Ook is NHG aanvragen mogelijk als je al een eigen woning bezit en je huidige hypotheek wilt oversluiten, bijvoorbeeld in verband met een verbouwing of een echtscheiding of omdat je lagere maandlasten wilt hebben. In al die gevallen geldt: NHG is veilig, vertrouwd en voordelig!

 

Benieuwd naar jouw opties voor een NHG-hypotheek?

Ben je benieuwd of een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor jou een optie is? En zo ja, hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen? Onze hypotheekadviseurs geven je er graag advies over. Plan een gratis oriëntatiegesprek in en ontdek precies wat jouw opties zijn.

Gratis eerste hypotheekgesprek

Mensen vragen ook

Ja. Als je voor een NHG-hypotheek in aanmerking komt, dan kleven er veel fijne voordelen aan. Ten eerste de extra zekerheid. Zo kan dankzij NHG een restschuld worden kwijtgescholden die ontstaat als je je woning gedwongen moet verkopen. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden. En kom je in de betalingsproblemen? Dan kijkt de stichting mee hoe je maandlasten toch weer betaalbaar kunnen worden. Een ander belangrijk voordeel is dat je bij een NHG-hypotheek altijd een lager rentepercentage betaalt.

Voor Nationale Hypotheek Garantie betaal je eenmalig een bedrag aan borgtochtprovisie. Dat is 0,6% van de totale hypotheeksom. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbaar inkomen.