Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie is de naam van de garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. NHG geeft banken meer zekerheid over de aflossing van uw hypotheek bij hypotheken tot een zogenaamde NHG-grens. Het voordeel van deze garantie is dat u een korting ontvangt op de rente die u normaal gesproken zou betalen en een 'vangnet' hebt bij een eventuele gedwongen verkoop van de woning. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat in dit geval voor u garant. Bij een eventuele gedwongen verkoop kan de stichting in bepaalde situaties de ontstane restschuld terugbetalen aan de geldverstrekker. Voor deze zekerheid betaalt u wel een vergoeding aan de stichting. 

Waarom kiest u voor NHG?

Een hypotheek wordt, in de meeste gevallen, afgesloten voor een periode van 30 jaar. Een lange tijd waarin er vele veranderingen kunnen optreden in uw persoonlijke situatie. Veranderingen die invloed kunnen hebben op uw financiën. Denkt u bijvoorbeeld aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding. Vervelende situaties, helemaal wanneer u dan de lasten van de hypotheek niet meer kunt betalen. Het waarborgfonds dat de NHG uitvoert denkt in zulke situaties, samen met u en uw geldverstrekker, mee over een mogelijke oplossing. Zijn er geen mogelijkheden waarbij de hypotheek voor u weer betaalbaar wordt? Dan moet de woning uiteindelijk verkocht worden. Is uw hypotheek hoger dan de opbrengst van de woning? Dan wordt voor een hypotheek met NHG, onder bepaalde voorwaarden, de restschuld kwijtgescholden. Een geruststellend idee.

Wat is de NHG-grens?

Er geldt een maximum voor het afsluiten van een hypotheek met NHG: dat is maximaal € 290.000,-. Voorziet u uw nieuwe woning van energiebesparende voorzieningen? Dan kan de NHG-kostengrens stijgen naar maximaal € 307.400,-. Uw Van Bruggen-adviseur geeft u graag inzicht.

Wanneer kan kom ik in aanmerking voor NHG?

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u uw geldverstrekker dus zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald. U kunt NHG krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning onder de hierboven NHG-grens, maar ook onder voorwaarden als u al een eigen woning bezit en de huidige hypotheek wilt oversluiten, bijvoorbeeld in verband met een verbouwing, echtscheiding of omdat u lagere maandlasten wilt hebben. Kortom: NHG is veilig, vertrouwd en voordelig!

Terug naar begrippenlijst