Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Als jij en je partner gezamenlijk een hypotheekschuld hebben, zijn jullie allebei afzonderlijk voor 100% aansprakelijk te stellen voor de totale hypotheekschuld. Koop je in je eentje een huis, dan ben jij sowieso voor 100% aansprakelijk. We spreken hierbij van hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat iemand aansprakelijk is voor het nakomen van een bepaalde verplichting. De betaling van de hypotheeklasten bijvoorbeeld. De hoofdelijk aansprakelijke kan gedwongen worden om die verplichting na te komen, bijvoorbeeld door beslag te leggen als hij zijn maandlasten niet betaalt.

Financieel advies nodig?

 

Hoe zit het met hoofdelijke aansprakelijkheid?

Als je een hypotheek afsluit, ben jij bijna altijd degene die hoofdelijk aansprakelijk is. Door de hypotheekakte te ondertekenen, verplicht je jezelf tot het betalen van de maandlasten (rente en/of aflossing). Als je die maandlasten niet betaalt, kan de geldverstrekker je volledig aansprakelijk stellen voor de schuld die openstaat.

Over het algemeen geldt:

  • Als je in je eentje een hypotheek afsluit, ben jij in je eentje hoofdelijk aansprakelijk.
  • Ga je samenwonen en trekt je partner in zonder dat jullie de hypotheek op jullie beider namen laten zetten? Dan blijf jij in je eentje hoofdelijk aansprakelijk.
  • Kopen jullie samen een huis of koopt je partner een deel van jouw woning? Dan zijn jullie allebei voor 100% hoofdelijk aansprakelijk.
  • Als je getrouwd bent, hangt het af van jullie gemaakte afspraken hoe het zit met de hoofdelijke aansprakelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld ook besluiten dat maar één van jullie hoofdelijk aansprakelijk is.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Tot 2018 werd je partner automatisch mede-eigenaar van een woning als jullie in gemeenschap van goederen trouwde. Nu is dat anders en geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Je moet een akte laten opmaken door de notaris als je dit toch anders wilt regelen.

Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid

Gaan jij en je partner scheiden en blijft één van jullie in het huis wonen? Dan moet de achterblijvende partner de ander uitkopen. Daarnaast moet de partner die weggaat ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Hiervoor is vaak een officiële bevestiging van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap of van de echtscheiding nodig. Dan kan de bank dit in orde maken.

Lig je in scheiding en wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan is het altijd slim om er een financieel adviseur bij te betrekken. Die kan je niet alleen vertellen wat financieel mogelijk is voor je, maar kan je ook wijzen op andere dingen waar je rond je scheiding op moet letten qua financiën. Je pensioen bijvoorbeeld.

 

Financieel advies aanvragen?

Kun je de hulp van een financieel adviseur gebruiken, bijvoorbeeld na een scheiding of als je juist gaat samenwonen? Onze financieel adviseurs geven je graag deskundig, onafhankelijk en persoonlijk advies. Plan een gratis eerste afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Gratis eerste gesprek

Mensen vragen ook

Voor ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid moet je vaak langs de notaris gaan, een taxateur voor de woning laten langskomen en advies inwinnen bij een hypotheekadviseur. Hiervoor betaal je kosten. Lees op onze site meer over de notariskosten, taxatiekosten en de kosten voor hypotheekadvies. Uiteraard hangen de kosten af van jouw persoonlijke situatie en van de notaris of taxateur die je inschakelt.

Misschien wel. Dit hangt af van je financiële situatie, van de waarde van je woning en van eventuele afspraken die je met je partner maakt. Houd er rekening mee dat je verplicht bent om je partner uit te kopen als er sprake is van overwaarde. Je moet dan, als jullie allebei voor 50% eigenaar zijn, 50% van de overwaarde aan je partner betalen. Een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan voor je uitrekenen wat jouw hypotheekopties zijn na de scheiding. Na een kosteloze eerste kennismaking weet je precies wat er voor jou mogelijk is.