Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Familiehypotheek

Familiehypotheek

Als ouders kun je je kinderen helpen bij het financieren van een woning. Wil je niet in één keer een groot bedrag schenken, dan is een familiehypotheek een mogelijk handige constructie. Hierbij is niet een hypotheekaanbieder, maar ben jij als ouder of ander familielid de geldverstrekker voor de hypotheek. Vooral voor starters kan dit een aantrekkelijke manier zijn om alsnog voldoende middelen bij elkaar te krijgen voor een eigen koopwoning. Een voordeel van de familiehypotheek is dat het familielid een lager rentepercentage en gunstigere voorwaarden kan hanteren.

Wil je weten of een familiehypotheek voor jou een mogelijkheid is? Onze hypotheekadviseurs gaan er graag vrijblijvend met je over in gesprek en kunnen je er alles over vertellen. Vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan.

Gratis hypotheek-oriëntatiegesprek

 

Hoe werkt een familiehypotheek precies?

In feite is een familiehypotheek gewoon een normale hypotheek. Het verschil is dat de geldverstrekker een familielid is in plaats van de bank. Met dat familielid maak je afspraken over onder andere de hypotheekvoorwaarden, het rentepercentage en de hypotheeksom. Die leg je vast in een document waarvoor je naar de notaris gaat. Over de familiehypotheek betaal je elke maand rente en aflossing. De rente moet markconform zijn.

Marleen OverduinTip: Omdat het best spannend kan zijn om onderling zo’n zakelijke verbinding aan te gaan, doe je er slim aan om een hypotheekadviseur in te schakelen. Die helpt jullie bij het opstellen van de voorwaarden en het bepalen van de rente.

Wat zijn de voordelen van de familiehypotheek?

Een familiehypotheek is voordelig voor zowel het hypotheekverstrekkende familielid als voor degene die de hypotheek afsluit. Een groot voordeel is dat de huizenkoper een hogere maximale hypotheek kan krijgen. Daarnaast kun je een wat lagere rente afspreken dan vaak bij andere hypotheekaanbieders het geval is. Verder kun je afspraken maken over de voorwaarden, waardoor het mogelijk is om de hypotheek volledig op jullie beiden af te stemmen.

Voor het geldverstrekkende familielid is het dan weer voordelig dat de familiehypotheek hem of haar rendement oplevert. Het familielid ontvangt immers een bedrag aan rente. Je kunt als familielid zelf besluiten of je het betaalde rentebedrag wilt terugschenken aan het kind of niet. Daarnaast is een familiehypotheek een interessante manier om de overwaarde op je huis te gebruiken.

 

Familiehypotheek afsluiten? Wij geven je advies!

Ben je benieuwd of een familiehypotheek iets voor jullie is? Wij kunnen je er vrijblijvend meer over vertellen in een gratis oriëntatiegesprek. Maak een afspraak met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt en ontdek snel wat jouw opties zijn.

Maak een gratis afspraak

Mensen vragen ook

Nee, ook over een familiehypotheek moet je rente rekenen. Dit moet bovendien een marktconform tarief zijn. Wel is het een optie dat het geldverstrekkende familielid de betaalde rente terug schenkt via een jaarlijkse schenking.

Zowel voor het geldverstrekkende familielid als voor het kind heeft een familiehypotheek voordelen. Het kind kan daardoor een hogere hypotheek krijgen en profiteert van een scherpe rente en passende voorwaarden. Het geldverstrekkende familielid kan door zo’n hypotheek een mooi rendement met het eigen spaargeld realiseren.

Ja, als zij voldoende geld hebben, is dit wellicht mogelijk. Een familiehypotheek is daar een interessante constructie voor. Je sluit dan deels of volledig bij je ouders een hypotheek af. Aan hen betaal je maandelijks aflossing en rente. Een andere optie voor je ouders om je te helpen bij de financiering van een huis is het doen van een schenking.