Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Eigenwoningforfait

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een belasting die je jaarlijks moet betalen als woningeigenaar. Het is een percentage van de WOZ-waarde dat je bij je inkomen moet optellen. Dit forfait betaal je alleen voor een woning die je als hoofdverblijf gebruikt.

Voor nieuwbouwwoningen, woonboten en woonwagens kan het voorkomen dat er nog geen WOZ-waarde is vastgesteld. In dat geval moet je zelf de WOZ-waarde schatten, bijvoorbeeld aan de hand van de koop- of aanneemsom van de woning. De WOZ-waarde wordt later officieel vastgesteld door de gemeente.

Vraag hypotheekadvies aan

 

Waarom betaal je eigenwoningforfait?

Met een eigen koopwoning kun je in principe inkomen genereren, bijvoorbeeld door de woning te verhuren. Daarom betaal je als eigenaar van een koopwoning eigenwoningforfait. Als huurder kun je niet van zulke inkomensvoordelen profiteren over je huurwoning. Daarom betalen huurders dit forfait niet.

 

Hoe bereken je het eigenwoningforfait?

Voor het berekenen van het eigenwoningforfait moet je eerst de WOZ-waarde van je huis kennen. Dit is de woningwaarde van je huis zoals die op januari een jaar geleden is vastgesteld. Elk jaar geldt een bepaald percentage van de WOZ-waarde dat je aan eigenwoningforfait betaalt. Je berekent het forfaitbedrag door dat percentage te vermenigvuldigen met je eigenwoningforfait.

De WOZ-waarde vind je terug op de WOZ-beschikking. Ook kun je de waarde opvragen bij het Kadaster of via het WOZ-waardeloket.

Op onze website vind je de exacte percentages waarmee je zelf je eigenwoningforfait kunt berekenen.

Oscar NoorlagTip: Heb je een lage eigenwoningschuld? Dan profiteer je mogelijk van de Wet Hillen. Die zorgt ervoor dat je minder eigenwoningforfait hoeft te betalen, aangezien je ook minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. Elders op onze site lees je hier meer over.

Vragen over jouw vaste lasten?

Heb jij vragen over je hypotheek of andere vaste lasten? Hoop je daar bijvoorbeeld een mooi bedrag op te besparen? Dan zit je bij onze financieel adviseurs goed. Zij kijken graag mee waar voor jou bespaarkansen liggen.

Gratis oriëntatiegesprek plannen

Mensen vragen ook

Nee, het eigenwoningforfait is juist een optelpost. Je moet dit bedrag bij je inkomen optellen als je belastingaangifte doet. Je kunt het zien als belasting die je betaalt doordat je fictief inkomen kunt behalen als eigenaar van een koophuis. Wel heb je als eigenaar van een koopwoning mogelijk recht op een andere aftrekpost: de hypotheekrenteaftrek.

Als je nauwelijks of geen rente betaalt omdat je een kleine of zelfs geen hypotheekschuld hebt, dan is je eigenwoningforfait hoger dan de aftrekposten voor je woning. Je hebt dan recht op extra aftrek vanuit de Wet Hillen. Daarmee krijg je compensatie voor het te betalen eigenwoningforfait, waardoor je minder hoeft te betalen. Let op: de Wet Hillen wordt afgebouwd tussen 2019 en 2048.