Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

CHF-norm

CHF-norm

CHF staat voor: Contactorgaan Hypothecair Financiers. De CHF-normen zijn de verstrekkingsnormen die alle aanbieders van hypotheken (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) sinds 1 januari 2007 hanteren bij het verstrekken van een hypotheek in Nederland.

Laat jouw maximale hypotheek berekenen

 

Waarom de CHF-norm?

De CHF-normen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen op een verantwoorde manier lenen en niet méér hypotheek afsluiten dan goed voor ze is. De normen zijn opgezet in samenwerking met het NIBUD en zijn hetzelfde als de normen voor Nationale Hypotheek Garantie (behalve o.a. de norm dat de aankoopprijs van een woning in dit geval hoger mag zijn dan € 435.000,-, wat de NHG-norm is in 2024).

Oscar NoorlagLet op: Banken wijken in individuele gevallen af van de norm door een hoger bedrag te verstrekken. Valt je maximale hypotheek net te laag uit? Ga dan met je hypotheekadviseur in gesprek over de mogelijkheden die er wellicht alsnog zijn.

Wat is het Contactorgaan Hypothecair Financiers?

Hypotheekaanbieders hebben samen binnen het Contractorgaan Hypothecair Financiers (CHF) gedragsregels afgesproken. Alle banken, verzekeraars, pensioenfondsen, etc. moeten zich hieraan houden.

 

Bereken je maximale hypotheek met de CHF-norm

Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen en of dat voldoende is om jouw droomwoning te financieren? Ga erover in gesprek met een Van Bruggen-adviseur. Die kan gratis en vrijblijvend jouw hypotheekopties voor je berekenen.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Ontdek hoeveel je kunt lenen volgens de CHF-normen via onze handige rekentool. Wil je exacter weten wat je kunt lenen? Plan dan een kosteloos gesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Die kunnen je precieze hypotheekopties voor je uitrekenen.

Ja, soms mogen banken van de CHF-normen afwijken. Dit geldt in individuele gevallen, op voorwaarde dat de financieel adviseur helder motiveert waarom jij een uitzondering moet krijgen. Het komt regelmatig voor dat geldverstrekkers om die reden van hun gebruikelijke normen afstappen en coulanter zijn. Houd er wel rekening mee dat een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep en ook de geldverstrekker wel steeds een afweging zal maken of zij denken dat een hogere hypotheek ook daadwerkelijk nu en in de toekomst voor jou betaalbaar zal zijn.