Heb je een bouwdepot afgesloten voor je nieuwbouwwoning? Dan krijg je te maken met bouwrente. Dit is de rente die je betaalt over het geld dat uit het bouwdepot is opgenomen voor het bouwen van je huis. Het is een vergoeding voor de aannemer omdat hij of zij je de bouwkosten voorschiet. Je betaalt de bouwrente aan de aannemer voor het bouwen van je nieuwe woning. De aannemer bepaalt zelf hoeveel bouwrente je moet betalen.
Mede door de bouwrente is een nieuwbouwhuis kopen best complex qua financieel regelwerk. Laat je daarom goed informeren. Onze hypotheekadviseurs praten je graag bij in een kosteloos oriëntatiegesprek.
Drie soorten bouwrente bij nieuwbouw
Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan krijg je te maken met drie soorten bouwrente:
- bouwrente vóór het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst (niet fiscaal aftrekbaar);
- bouwrente na het tekenen van de overeenkomst, dus tijdens de bouw (fiscaal aftrekbaar);
- bouwrente die je betaalt aan de hypotheekaanbieder over de opgenomen bedragen.
Het laatste type bouwrente zit wat ingewikkeld in elkaar. Je betaalt enerzijds bouwrente over de opgenomen bedragen uit het bouwdepot. Anderzijds ontvang je ook rente over de nog niet opgenomen bedragen. Doordat steeds meer geld uit het depot wordt gehaald voor het bouwen van je woning, ontvang je steeds iets meer rente. Daardoor kun je minder rente aftrekken en ontstaat renteverlies.
Let op: Soms mag je de kosten voor bouwrente meefinancieren in je hypotheek. Dit kan aantrekkelijk zijn als je geen of minder dubbele lasten wilt hebben bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrente over het hypotheekdeel dat voor je bouwrente bedoeld is, niet fiscaal aftrekbaar is.
Precies weten wat jouw opties zijn?
Heb je je zinnen gezet op een nieuwbouwwoning? Laat je goed informeren over jouw financiële opties, eventuele dubbele lasten en andere aandachtspunten. Een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt vertelt je graag meer tijdens een kosteloos eerste gesprek.
Het bedrag aan bouwrente verschilt per aannemer; hij of zij mag zelf de bouwrente bepalen. Vaak is het een percentage rond de 4 en 8% van de waarde van je woning. De bouwrente mag nooit meer dan 15% bedragen. Het is belangrijk dat je van tevoren het percentage aan bouwrente kent. Dan kun je dat meenemen als je je verdiept in je opties voor een nieuwbouwwoning.
Bij een nieuwbouwhuis hoef je bepaalde kosten koper niet te maken, omdat je het huis vrij op naam koopt. Zo krijg je niet te maken met notariskosten voor de leveringsakte en overdrachtsbelasting. Houd wel rekening met een aantal bijkomende kosten, zoals de bouwrente en eventuele kosten voor meerwerk. Het precieze bedrag is afhankelijk van jouw wensen voor bijvoorbeeld aanpassingen voor de woning. Reserveer in elk geval een bedrag voor extra kosten bovenop de aankoopprijs van de woning. Onze hypotheekadviseurs en makelaars kunnen je er meer over vertellen.