Hypotheekbedrag is sinds vorig jaar nog nooit zo hoog geweest als afgelopen maanden

AMSTERDAM, 4 juli 2024 – Niet alleen het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is in vergelijking met vorig jaar in 2024 de eerste maanden flink gestegen. Ook het bedrag dat mensen lenen om een huis te kopen, is omhooggegaan sinds begin 2023. Die toename gaat hand in hand met verbeteringen in CAO’s, een iets lagere hypotheekrente en de vergrote leencapaciteit voor betere huizen met een gunstig energielabel. Ook starters hebben in de eerste maanden van 2024 gemiddeld een behoorlijk hoger bedrag geleend om een huis mee te financieren. Dit blijkt uit een analyse van Independer en Van Bruggen.

De maximale hypotheek voor éénverdieners lag bij Independer in de eerste maanden van 2024 op 286.541 euro: een stijging van bijna zes procent vergeleken met begin 2023. Toen konden éénverdieners gemiddeld nog 270.351 euro aan hypotheek krijgen. Voor tweeverdieners is de maximale hypotheek ook omhooggegaan in een jaar tijd: een toename van 6,5 procent. Begin vorig jaar konden tweeverdieners gemiddeld een bedrag van 421.017euro krijgen en was dit 448.508 euro in de eerste (vijf) maanden van 2024.

“Deze stijging is te verklaren doordat er meer geld wordt verdiend door werknemers. Zo is bijvoorbeeld het gemiddelde bruto jaarinkomen van tweeverdieners vergeleken met begin dit jaar al bijna zes procent gestegen. Voor een stel is het verschil met begin 2024 al ruim 5.000 euro op jaarbasis. De maximale hypotheek die zij dan kunnen krijgen met dat inkomen, is ontzettend hard gestegen: gewoon bijna 30.000 euro meer dan in januari”, aldus Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer.

Bij de starters op de woningmarkt is ook een stijging te zien in het uiteindelijk gekregen hypotheekbedrag, blijkt uit cijfers van HDN. Zo kregen tweeverdieners in de eerste 5 maanden van 2023 een hypotheek van gemiddeld 368.230 euro, en ligt dit bedrag de eerste maanden van 2024 op 403.583 euro: een stijging van 9,6 procent. Onder éénverdieners ging dit iets minder hard: een toename van 7,6 procent. De eerste paar maanden van 2023 werd er gemiddeld een bedrag van 267.717 euro aan hypotheken verstrekt, en begin 2024 was dit 288.027 euro.

Hoogte energielabel zorgt voor grotere leencapaciteit

Niet alleen de stijging van de lonen zorgt er volgens Lankreijer-Kos voor dat de maximale hypotheken hoger liggen. Volgens haar speelt de grotere leencapaciteit door een hoger energielabel ook een belangrijke rol: “Per 1 januari 2024 kun je meer hypotheek krijgen als je een hoger energielabel hebt. Je ziet daarom dat door de nieuwe hypotheeknormen een energielabel voor goedkopere woningen en woningen in het middensegment een essentiële factor is geworden.”

Stijging verstrekte hypotheek in perspectief zetten

Het is volgens Jan Thale Haandrikman, directeur Van Bruggen, belangrijk dat we deze stijging kritisch bekijken. “Goed om te zien dat veel Nederlanders er financieel op vooruitgaan doordat de lonen stijgen. Bestaande huizenbezitters zijn daardoor meestal een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan hypotheeklasten. Maar of we nu kunnen spreken van betere kansen voor starters op de huizenmarkt? De huizenprijzen zijn nog steeds ongekend hoog en zullen ook blijven stijgen doordat er meer kan geboden worden vanwege de hogere hypotheken. En daarbij is het aanbod op de woningmarkt ook nog steeds gering. Wij zien de groep starters die een woning willen kopen maar nog geen betaalbare woning hebben gevonden nog steeds verder groeien. Makkelijke oplossingen zijn er niet. Ruimere hypotheeknormen leiden vooral tot nog hogere prijzen. Er ligt een grote uitdaging voor het nieuwe kabinet om de doelstelling van het vorige kabinet, 100.000 woningen per jaar erbij, de komende jaren gerealiseerd te krijgen. Pas als het woningtekort fors is afgenomen, zal de prijsstelling niet meer alleen afhankelijk zijn van wat mensen maximaal kunnen lenen.”