Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Licht stijgende marktrentes

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

We schrijven het al enkele weken: het is belangrijk om de ontwikkeling van de marktrentes goed in de gaten te houden als voorspeller voor de ontwikkeling van de hypotheekrentes. Het slechte nieuws is dat de trend van de kapitaalmarktrentes al enkele weken heel licht stijgend is. 

Centrale banken hebben nog zorgen over inflatie

Afgelopen week maakte de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten, bekend dat ze haar rente gelijk hield. Uit de toelichting was op te maken dat ze later dit jaar misschien nog wel een renteverhoging wil doorvoeren. Reden is dat de inflatie naar het oordeel van The Fed nog steeds niet hard genoeg naar beneden gaat. Voor 2024 worden daarom maar twee kleine renteverlagingen verwacht, terwijl eerder nog vier renteverlagingen werden verwacht.

De Europese Centrale Bank (ECB) voerde twee weken geleden wel een renteverhoging door, maar gaf aan dat dit waarschijnlijk de laatste renteverhoging was. Maar ook in Europa zijn de zorgen over de inflatie nog niet verdwenen. Wie de hoop had dat er meer rust zou komen na de vergaderingen van de centrale banken kwam bedrogen uit. De marktrentes stijgen door. In onderstaande grafiek geeft de oranje lijn de ontwikkeling weer van de kapitaalmarktrente voor Nederlandse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar. Bij andere langlopende leningen op de financiële markten zien we eenzelfde ontwikkeling.

Kapitaalmarkt- en hypotheekrentes 25-09-2023

In de grafiek staan in het oranje op de rechter-as de rentewaarden voor de kapitaalmarktrente. Op de linker-as zie je in het blauw de rentewaarden van de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG. De waarden van de linker-as liggen 1,6% hoger. Waarom 1,6%? Dat is wat in 2022 het gemiddelde verschil was tussen de kapitaalmarktrente en de 10 jaar vaste hypotheekrente. We hebben deze twee rentes bij elkaar gebracht in één grafiek, zodat je kunt zien dat de gemiddelde hypotheekrente normaal gesproken de kapitaalmarktrente volgt. Alleen is het verloop van de gemiddelde hypotheekrente veel minder grillig. Afgelopen week zagen we dat meerdere geldverstrekkers hun hypotheekrentes voorzichtig een beetje verhoogden als gevolg van de ontwikkeling op de financiële markten. Wij verwachten dat deze week meer geldverstrekkers hun hypotheekrentes gaan verhogen.

Grafiek renteontwikkelingen

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.