Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Einde aan stijging variabele hypotheekrentes

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Vorige week donderdag verhoogde de ECB haar belangrijkste rente, de depositorente met 0,25% naar 4%. Hoogstwaarschijnlijk mogen (potentiële) hypotheekbezitters daar blij mee zijn. Dat lijkt tegendraads. In de media wordt regelmatig geroepen dat als de ECB haar rente verhoogt, dat dan ook de hypotheekrente omhoog gaat. Maar 2023 laat zien dat dit helemaal niet hoeft. Afgelopen donderdag was de 6e renteverhoging van de ECB dit jaar. In totaal ging het om een verhoging van 2% in 2023, van 2% aan het begin van dit jaar naar 4% nu. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG heeft een klein beetje geschommeld dit jaar, maar staat nu nog op hetzelfde niveau als aan het begin van dit jaar, namelijk 4,25% (zie de nagenoeg vlakke oranjelijn in 2023).

Grafiek verschillende rentes

Spannend

Hoewel een deel van de beleggers een rentepauze verwachtte, kwam de renteverhoging voor de meeste beleggers niet als een verrassing. Zeker niet toen eerder die week al bleek dat de inflatie in de eurozone niet hard genoeg naar beneden gaat. De ECB vindt wel dat de rente nu hoog genoeg staat om ervoor te zorgen dat de economie voldoende zal vertragen om de inflatie terug te brengen. Daar begint het spannende deel. Is de markt het eens met die
zienswijze en wordt dit de komende tijd gestaafd door een toch verder dalende inflatie in de eurozone? De eerste reactie van beleggers was in ieder geval positief en de marktrentes gingen met een paar honderdsten omlaag.

Weinig hypotheekrente wijzigingen

Hypotheekaanbieders voerden afgelopen week bijna geen hypotheekrentewijzigingen door. Ook zij wachtten af wat de ECB zou beslissen. Deze week zou ook wel eens een saaie week kunnen worden, tenzij de marktrentes opeens fors gaan bewegen. Maar daar ziet het voorlopig nog niet naar uit.

Einde aan stijging variabele hypotheekrente

Consumenten met een variabele hypotheekrente kunnen opgelucht ademhalen. De laatste renteverhoging van de ECB zat bij de meeste geldverstrekkers al verwerkt in de variabele hypotheekrente. Nu de ECB aankondigde dat dit in beginsel de laatste renteverhoging was, zullen de variabele hypotheekrentes niet verder stijgen. Voorlopig zal de variabele hypotheekrente nog wel een stuk boven de 10 jaar vaste hypotheekrente liggen. Het verschil bedraagt op dit moment bijna 0,9%. Waarschijnlijk gaat de variabele hypotheekrente pas serieus omlaag als de ECB haar rente weer gaat verlagen en dat kan nog wel een behoorlijke tijd duren.

Ontwikkeling hypotheekrentes

Grafiek renteontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.