Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

ECB laat rente ongewijzigd

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot afgelopen donderdag om haar rentetarieven te houden zoals ze waren. Dat sluit aan op de verwachtingen van analisten. De ECB vindt dat de inflatie te lang te hoog blijft, maar geeft aan dat ze wel effect zien van de eerdere renteverhogingen. De inflatie kwam in september uit op 4,3%; dat was bijna 1% lager dan in augustus.

De ECB merkt dat door het huidige renteniveau de economische bedrijvigheid afneemt. Daarom ziet de ECB geen aanleiding om de rente op dit moment verder te verhogen. Een verlaging zit er op korte termijn ook niet in. De ECB verwacht dat de rente “voor een voldoende lange periode” op dit niveau houden een belangrijke bijdrage levert aan de terugkeer naar een inflatie van iets boven de 2%.

Rustig bij markt- en hypotheekrentes

In aanloop naar de vergadering van de ECB en ook na het rentebesluit van de ECB zagen we dat de marktrentes heel licht daalden ten opzichte van de week ervoor. Vorige week liepen de marktrentes nog vooral op.

Slechts een paar geldverstrekkers wijzigden afgelopen week hun hypotheekrentes. Als geldverstrekkers hun rentes wijzigden, waren het vooral verhogingen.

De ontwikkeling van de hypotheekrentes in de komende weken blijft nog steeds heel lastig te voorspellen. Een daling lijkt voorlopig niet heel waarschijnlijk. Het is vooral te hopen dat de stijgende trend tot een halt komt. Overigens is de stijging van de hypotheekrentes in 2023 nog behoorlijk beperkt.

Kapitaalmarkt- en hypotheekrentes

Ontwikkeling gemiddelde hypotheekrentes

De gemiddelde vaste hypotheekrentes stegen heel licht afgelopen week, doordat een beperkt aantal geldverstrekkers de hypotheekrentes verhoogde.

Grafiek renteontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.