Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Positief nieuws over de rente

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Goed nieuws voor toekomstige hypotheekafsluiters en beleggers: de rente daalde afgelopen week. Vorige week dinsdag kwam het eerste goede nieuws uit Europa: de inflatie in de eurozone daalde van 4,3% in september naar 2,9% in oktober. De inflatie ligt dus nog steeds boven de 2%, maar dit is wel een mooie stap naar beneden.

De rentedaling komt vooral door de daling van de energieprijzen. Dit is belangrijk nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB), want die ziet hierdoor dat haar rentebeleid voldoende effect heeft. Voor haar is er dus minder reden om de rente verder te verhogen. Ook vanuit de Verenigde Staten kwam goed nieuws: de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), liet afgelopen woensdag haar belangrijkste rentetarieven ongewijzigd. Dat was in lijn met de verwachting van beleggers. Verder bleek uit de toelichting op het rentebesluit dat een verwachte renteverhoging bij een volgende vergadering van de Fed waarschijnlijk uitblijft.

Dalende marktrentes en de hypotheekrentes volgen met enige vertraging

Dankzij het goede nieuws daalden de marktrentes behoorlijk. Die verlaging zien we alleen nog maar heel beperkt terug in een verlaging van de hypotheekrentes.

In de eerste helft van vorige week zagen we nog behoorlijk wat hypotheek- renteverhogingen. In de tweede helft waren er meer verlagingen. Over de hele week gezien hielden het aantal verhogingen en verlagingen elkaar behoorlijk in evenwicht.
De komende week verwachten wij vooral hypotheekrenteverlagingen te zien.

Normale rentestructuur

Een paar maanden geleden zagen we dat de marktrentes voor verschillende looptijden behoorlijk dicht bij elkaar lagen. De korte rente voor bijvoorbeeld staatsleningen voor 5 jaar lag op een bepaald moment hoger dan de rente voor 10 jaar vast. De afgelopen maanden zijn we teruggekeerd naar een normale rentestructuur, waarbij geldt dat de rente hoger ligt naarmate de renteperiode langer is.

Dit zien we ook terug bij de hypotheekrentes. Twee maanden geleden lag de gemiddelde 5 jaar vaste hypotheekrente nog 0,05% hoger dan de hypotheekrente bij 10 jaar vast. Inmiddels is de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente 0,1% duurder dan die voor 5 jaar vast. Ook het verschil tussen de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrente komt langzaamaan iets hoger te liggen.

Rente ook van invloed op aandelen

De afgelopen weken zagen we de koersen op de aandelenbeurzen dalen, mede als gevolg van de stijgende marktrente. Hoe hoger de rente, hoe hoger de kosten voor bedrijven. Dat geldt vooral voor bedrijven die veel geld lenen. Bovendien worden toekomstige winsten contant gemaakt tegen de rente, waardoor het winstpotentieel afneemt bij een stijgende rente. De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen daalde in oktober als gevolg van tegenvallende beleggingsresultaten. Afgelopen week zagen we op de beurzen weer vooral stijgende koersen dankzij de dalende rente.

Grafiek renteontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.