Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Marktrentes omlaag door lagere inflatie VS

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Zoals we begin vorige week al aankondigden, verhoogden afgelopen week nagenoeg alle geldverstrekkers hun vaste hypotheekrentes. De gemiddelde vaste hypotheekrentes voor 5, 10 en 20 jaar gingen met 0,13% omhoog. Dat was een rentesprongetje dat we enkele maanden niet gezien hadden. De afgelopen maanden zagen we juist heel weinig serieuze rentewijzigingen en gingen de vaste hypotheekrentes soms even iets omlaag en soms even iets omhoog. Ook na de stijging van afgelopen week, beweegt de populairste 10 jaar vaste rentevaste periode nog steeds binnen een smalle bandbreedte van tussen de 4% en 4,32% in 2023. 

Grafiek renteontwikkeling

Marktrentes dalen alweer

Afgelopen week stegen de vaste hypotheekrentes omdat er onrust onder beleggers was ontstaan over de inflatieverwachting in de Verenigde Staten en de kans groot leek dat de Fed bij de eerstvolgende vergadering haar rente verder gaat verhogen. Maar afgelopen week kwam er juist een gunstig, lager dan verwacht inflatiecijfer over de maand juni. De inflatie kwam uit op 3%, terwijl die een maand eerder nog 4% bedroeg. Ook de kerninflatie daalde
van 5,6% in mei naar 5,3% in juni. Bij beleggers leidde dit tot hoop dat de Fed mogelijk ook bij de volgende rentevergadering in juli besluit voor een rentepauze. In juni bij de laatste rentevergadering had de Fed besloten om de rente ongewijzigd te laten, terwijl de keren daarvoor elke keer een verhoging werd doorgevoerd. De Fed had wel laten weten dat er waarschijnlijk nog renteverhogingen in 2023 zouden volgen. Ondanks de dalende inflatie kan de Fed nog altijd besluiten om in juli haar rente licht te verhogen. Maar als de huidige trend aanhoudt van dalende inflatie stijgt de kans dat we wel bijna aan het einde van renteverhogingen in de VS zitten. Voor de ECB is dat overigens nog te vroeg en gaat de inflatie nog niet hard genoeg naar beneden en zal er hoogstwaarschijnlijk in juli een renteverhoging van 0,25% volgen.

De positievere verwachtingen over de inflatie zorgden ervoor dat de marktrentes een forse stap terugzetten. Dit neemt de noodzaak weg voor geldverstrekkers om verdere hypotheekrenteverhogingen door te voeren. Voor sommige geldverstrekkers biedt dit misschien zelfs wel reden om de hypotheekrente licht te verlagen.

De nervositeit zal de komende twee weken waarschijnlijk nog wel even blijven, in aanloop naar de rentebesluiten van de Fed en de ECB eind juli.

Kapitaalmarkt- en hypotheekrente ontwikkeling

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.