Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

10 jaar vast goedkoper dan 5 jaar vast

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De gemiddelde vaste hypotheekrentes gingen met 3 à 5 honderdsten omlaag afgelopen week. Naast verlagingen zagen we ook enkele verhogingen en qua aankondigingen voor deze week zien we voorlopig meer verhogingen dan verlagingen. Ook waren er veel geldverstrekkers die hun hypotheekrentes helemaal niet aanpasten. De ontwikkeling van de rentes op de kapitaalmarkt is op dit moment ook minder eenduidig. Per saldo zagen we de marktrentes omhooggaan, maar de afgelopen week zagen we ook dagen met een daling. Beleggers weten even niet goed richting te kiezen. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank sprak vorige week de verwachting uit dat naast een renteverhoging van de ECB in maart, er ook nog minimaal een renteverhoging van 0,5% zal komen in mei. Knot geeft aan dat er nog te weinig signalen zijn dat de inflatie hard genoeg achteruitgaat. De inflatie daalt wel, maar de vraag is of bijvoorbeeld de wisselwerking van hogere lonen en prijzen de inflatie richting de twee procent weet te krijgen.

Gemiddelde renteontwikkeling

Inverse rentestructuur

Er is sprake van een inverse rentestructuur. De Nederlandse kapitaalmarktrente voor 2 jaar vast stond op 9 februari op 2,78%, voor 3 jaar was dat lager, namelijk 2,58%, voor 5 jaar 2,46%, 10 jaar 2,56% en 30 jaar 2,49%. Kortom: hoe langer je geld uitleent aan de Nederlandse staat, hoe minder rente je krijgt. Terwijl je in een normale rentestructuur altijd meer rente krijgt als je je geld langer uitleent. Ook de 3-maands geldmarktrente ligt met 2,78% inmiddels hoger dan die voor de kapitaalmarktrentes.

Deze trend zien we inmiddels terugkomen bij de hypotheekrentes. De gemiddeld 10 jaar vaste hypotheekrente ligt enkele honderdsten lager dan die voor 5 jaar vast. Over enkele weken zal de gemiddeld variabele hypotheekrente waarschijnlijk ook hoger liggen dan die van 10 jaar vast.

Een inverse rentestructuur geeft aan dat beleggers op de middellange termijn verwachten dat de inflatie bedwongen wordt en dat de rente waarschijnlijk ook iets omlaag kan.

Laagste, hoogste en gemiddelde hypotheekrentes

Renteverschillen diverse geldverstrekkers

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.