Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Consument verwacht op termijn lagere hypotheekrentes

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Hypotheekrentes op hoogste niveau sinds begin 2014, stijging zet door

Door de onrust op de financiële markten, steeg de rente op de kapitaalmarkt en de hypotheekrentes volgen die stijging. Dit beeld kun je heel duidelijk zien in onderstaande grafiek, waarbij we een vergelijking maken tussen enerzijds de rente op 10 jaars staatsleningen en anderzijds de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG. In het vergrote deel lichten we de ontwikkeling eruit in de periode juni tot en met nu.

Kapitaalmarkt- en hypotheekrente

In de grafiek is ook te zien dat in de zomer van dit jaar er sprake was van een andere situatie. Toen was de kapitaalmarktrente tijdelijk een behoorlijk stuk gedaald en werd dit niet direct en volledig doorgegeven aan de consument via lagere hypotheekrentes. Maar inmiddels heeft de kapitaalmarktrente het steile pad omhoog weer gevonden en zien we dat de geldverstrekkers met de hypotheekrentes bijna naadloos volgen.

Stijging van variabel tot 30 jaar vast

Nagenoeg alle geldverstrekkers verhoogden afgelopen week de hypotheekrentes en sommige zelfs meerdere keren. De stijging was het grootst voor 5 jaar vast, met een gemiddelde stijging van maar liefst 0,37%-punt, gevolgd door 0,34%-punt voor 10 jaar vast, 0,28%-punt voor 20 jaar vast en 0,22%-punt voor 30 jaar vast. Ook de gemiddelde variabele rente ging omhoog met 0,3%-punt. Ook deze week zullen de hypotheekrentes verder stijgen.

Consument van lang vast naar 10 jaar vast

Terwijl het verschil tussen de rente 20 jaar vast zetten of 10 jaar vast kleiner is dan ooit, namelijk slechts 0,25%-punt, heeft er in zeven maanden tijd een enorme omwenteling plaatsgevonden in de gekozen rentevaste periodes. Consumenten kiezen nu in de helft van de gevallen voor 10 jaar vast, ten koste van de keuze voor 20 of 30 jaar vast. Consumenten lijken daarmee te verwachten dat de hypotheekrentes over 10 jaar op een vergelijkbaar of lager niveau zullen liggen dan nu. Waarschijnlijk komt dat doordat we de afgelopen jaren zo verwend zijn geweest met enorm lage hypotheekrentes en hebben consumenten minder oog voor de hogere rentes in de decennia daarvoor. Uiteindelijk kan niemand voorspellen waar de hypotheekrente volgend jaar staat, laat staan over tien jaar.

Hypotheekrente blijft kapitaalmarktrente volgen

Zolang de kapitaalmarktrente blijft stijgen, zullen ook de hypotheekrentes blijven stijgen. De kapitaalmarktrente steeg afgelopen week onder andere door de sabotage op de gasleidingen van de Nord Stream 1.

De kans op reparatie van deze gaspijplijn is beperkt en dat vergroot de zorgen over de energievoorziening in de winter van 2023-2024. Met als gevolg langdurig hoge energieprijzen, die steeds meer doorwerken in andere prijzen en ook de lonen. Volgens werkgeversclub AWVN was de gemiddelde loonstijging bij nieuw afgesloten cao’s in september 4,8%. Waardoor we steeds dichterbij een loon-prijsspiraal komen en we langduriger met een hoge inflatie te maken krijgen en die zal zich dan ook voor een langere periode vertalen in een hogere rente. In de onderstaande grafiek laten we de ontwikkeling zien van de gemiddelde hypotheekrentes voor variabel, 5, 10, 20 en 30 jaar vast, met en zonder NHG in het afgelopen jaar.

Gemiddelde renteontwikkeling oktober

Rente verschillen oktober

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.