Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Toenemende onzekerheden op de financiële markten

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Het was een roerig weekje met veel ontwikkelingen die invloed hebben op de financiële
markten, te weten:

  1. Gastoevoer vanuit Rusland
  2. Rentebesluit ECB
  3. Aftreden premier Draghi

Gasspel Poetin

Om te beginnen was er het spelletje van Poetin of hij de gastoevoer via de Nord Stream wel of niet zou heropenen, wat grote invloed had op de gasprijzen gedurende de week. De Europese Commissie vroeg de lidstaten om fors te bezuinigen op het gasverbruik. Rusland laat dan wel weer wat gas door, maar het is onbekend of de toevoer binnenkort permanent gestopt wordt. Het tekort aan gas en de hoge energieprijzen kunnen een grote invloed hebben op de economie en steeds meer economen zijn bang voor een recessie. 

ECB verhoogt rente

De Europese Centrale Bank (ECB) had al aangekondigd dat ze haar belangrijkste rentetarief van -0,5% met een kwart procent in juli zou verhogen, maar het werd een half procent. Zo komt er een einde aan de negatieve rente bij de ECB. Dit was de eerste renteverhoging in elf jaar. De ECB moest de rente ook wel verhogen met een grote stap en niet alleen omdat de inflatie op een veel te hoog niveau staat. Daarmee is de ECB de laatste centrale bank die de rente verhoogd en de vraag is of het voldoende is, omdat de Verenigde Staten al veel meer renteverhogingen doorvoerden en volgende week waarschijnlijk weer een forse stap nemen. Het gevolg is dat de euro in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar. Het gevolg is dat we meer moeten betalen voor producten die we importeren die betaald worden in dollars en dat leidt alleen maar tot een hogere inflatie. De komende maanden zal de ECB de rente verder
verhogen.

Draghi treedt af als premier

Extra ongunstig voor Europa is dat het in de politiek van Italië rommelt. Premier Draghi, die een soort regering van eenheid had geformeerd, heeft zijn ontslag ingediend. Financiële markten zullen hierop een hogere rente gaan vragen voor het kopen van Italiaanse staatsobligaties. Het is te hopen dat dit niet tot een nieuwe Europese crisis gaat leiden.

Weinig hypotheekrentewijzigingen

Geldverstrekkers hielden net als de afgelopen weken hun kruid droog. Er waren slechts een beperkt aantal hypotheekrentewijzigingen, waarbij de verhogingen en verlagingen elkaar ongeveer in evenwicht hielden.

Voorlopig blijven de geldverstrekkers nog even in de vakantiestand staan. Ook de geldverstrekkers die wel de hypotheekrentes verlaagden, deden dat slechts voor een beperkt aantal rentevaste periodes en met slechts een paar honderdsten.

Het betekent dat ze ook deze week weer wat extra marge pakken ten opzichte van normaal als ze hypotheekaanvragen toekennen. Al betekent het vooral ook dat er minder hypotheekaanvragen gedaan worden. Vooral oversluiters hebben eerder dit jaar al het besluit genomen om over te sluiten, of kijken het op dit moment even aan. Waarbij het voor potentiële oversluiters geen makkelijke afweging is, want niemand kan met zekerheid zeggen waar de markt- en hypotheekrentes over een paar weken staan onder deze onrustige omstandigheden.

Zoals je op de rentegrafiek ziet, gaan de gemiddelde hypotheekrentes meer horizontaal dan dat ze echt een duidelijke beweging naar beneden hebben ingezet.

Gemiddelde renteontwikkeling juli 2021 t/m juli 2022

Renteverschillen diverse geldverstrekkers per 24 juli 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.