Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekrentes: even adempauze, maar voor hoe lang?

De trend voor de hypotheekrentes is duidelijk gedraaid van dalend naar stijgend. Wij verwachten dat dit de komende tijd ook zo blijft. Het positieve nieuws is dat de marktrente de afgelopen weken juist iets tot rust is gekomen, waardoor een derde ronde aan hypotheekverhogingen bij nagenoeg alle geldverstrekkers op dit moment even uitblijft. Voor de komende week verwachten we dan ook minder hypotheekverhogingen dan in de afgelopen weken.

Tijdelijke rustperiode

Voor de middellange termijn verwachten wij dat zowel de marktrente als de hypotheekrente licht gaan stijgen. Waarbij het vooral ook ‘hopen’ is dat het bij een lichte stijging van een paar tienden kan blijven.

Vorige week betoogde president Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) nog maar weer eens dat de hoge inflatie van dit moment slechts een tijdelijke verhoging is. Veel beleggers twijfelen daaraan. Een deel van de prijsverstoringen kan verklaard worden doordat de economie na de coronacrisis weer snel op gang aan het komen is, waarbij aanbieders de vraag op dit moment niet kunnen bijbenen. Dat zal op termijn wel hersteld worden.

Maar we zien ook dat bedrijven de hogere prijzen van bijvoorbeeld containervervoer, een tekort aan grondstoffen en hogere energieprijzen steeds vaker verrekenen in hogere consumentenprijzen. Dat kan een sneeuwbaleffect hebben. Zeker als de consument de hogere prijzen van producten gecompenseerd wil zien in een hoger salaris.

Een loon-prijs spiraal kan funest zijn voor de economie. De ECB kan dit voorkomen door op tijd in te grijpen, bijvoorbeeld door het opkopen van obligaties te verminderen of te stoppen, of door haar rente te verhogen. Op beide gebieden zien marktvorsers veranderingen. Zo gaf Lagarde voor het eerst aan dat zij verwacht dat het speciale pandemie-opkoopprogramma hoogstwaarschijnlijk per maart volgend jaar wordt beëindigd. Terwijl de ECB eerder vooral opties open hield om die mogelijk nog verder te verlengen. Bovendien verwachten kenners dat de ECB mogelijk al in 2022 de rente een keer gaat verhogen.

De richting van de rente lijkt dus wel duidelijk. De grote vraag is, met hoeveel gaat de rente stijgen en in welk tempo.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.