Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wachten op hypotheekrenteverhogingsgolf

De markrente blijft maar oplopen. Afgelopen week werd de kapitaalmarktrente 10 jaar weer positief. Dat was voor het laatst in 2019. De Nederlandse overheid moet weer rente gaan betalen in plaats van ontvangen als ze geld wil lenen.

Een belangrijke aanleiding voor de stijgende marktrente zijn de stijgende inflatieverwachtingen. Vorige week werden die verwachtingen meer dan gesterkt doordat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten met 0,8% waren gestegen in plaats van de verwachte 0,2%.

Op jaarbasis komt dit overeen met een inflatie van 4,2%, ver boven de norm van 2%. Ook voor beleggers in aandelen is een hogere rente slecht nieuws en we zagen dan ook forse uitslagen op de aandelenbeurzen wereldwijd.

Hypotheekverstrekkers durven nog niet

Terwijl beleggers op de aandelenbeurzen behoorlijk reageren, is het relatief stil bij de hypotheekverstrekkers. Er zijn heel weinig rentewijzigingen en naast enkele kleine renteverhogingen zien we ook nog steeds renteverlagingen. Per saldo veranderen de gemiddelde hypotheekrentes bijna niet.

Onze verwachting is dat dit niet heel lang meer het geval zal zijn. De kapitaalmarktrente is de afgelopen vijf maanden met ruim een half procent gestegen, terwijl in diezelfde periode de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG nog met 0,15% daalde. Zie ook onderstaande grafiek. Ervan uitgaande dat de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente een goede weerspiegeling is van de ontwikkeling van de fundingsrente van geldverstrekkers, betekent dit dat de marges van geldverstrekkers dus met 0,65% zijn gedaald.

Het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG is kleiner dan 1%. De afgelopen jaren lag dit verschil gemiddeld tussen de 1,3% en 1,6%. We moeten helemaal terug naar 2008, dat het verschil ook kleiner was dan 1%.

 

Hypotheek rentegrafiek mei 2021

In de grafiek zie je de marge terug in het verschil in de assen. Gemiddeld bedroeg het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG ongeveer 1,6% vorig jaar. Op de linkeras staat de hoogte van de gemiddelde hypotheekrente en de ontwikkeling zie je in de blauwe lijn. Op de rechteras staat de kapitaalmarktrente en de ontwikkeling zie je in de oranje lijn.

Wanneer en hoeveel

De vraag is niet zo zeer welke richting de rente de komende tijd op zal gaan. Dat is bijna zeker omhoog. De vraag is veel meer wanneer de geldverstrekkers de hypotheekrente verhogen en hoe hoog zal de uiteindelijke verhoging zijn. De verhoging zal waarschijnlijk in een paar stappen doorgevoerd worden. Bovendien is ook van belang of de marktrente zelf verder door blijft stijgen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.