Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vakantiegeld in tijden van corona

De maand mei betekent voor velen dat ze het vakantiegeld krijgen van hun werkgever. Tenminste als je het vakantiegeld in één keer ontvangt en niet, zoals bij sommige werkgevers, per maand. Naast de besteding aan vakantie wordt het vakantiegeld door Nederlanders ook veel gebruikt om te sparen of schulden mee af te lossen.

Mogelijk niet op vakantie

Of we deze zomer wel weer uitgebreid op vakantie kunnen en waarheen zal pas de komende weken duidelijk worden. Vanuit economisch oogpunt zijn er grote belangen om vakanties in Europa weer mogelijk te maken, maar daarvoor moet de gezondheidssituatie zich wel goed ontwikkelen en zijn er nog een groot aantal versoepelingen nodig van de huidige lockdown maatregelen. We zullen nog enkele weken geduld moeten hebben om te weten wat er mogelijk is. In zijn algemeenheid geldt dat hoe dichter bij huis we het zoeken, en vooral in eigen land, hoe groter de kans dat de vakantie door kan gaan. Al zal voor sommigen de oplossing ook liggen in een vakantie in en rond de eigen woning.

Sparen beter dan aflossen hypotheek

Wie zijn vakantiegeld niet besteedt aan vakantie kan zeker nu beter geld opzij zetten op een spaarrekening dan aflossen op een hypotheek. Want als het nu of de komende maanden financieel tegenzit dan is het fijn als je even iets meer buffer hebt. Een aflossing op de hypotheek ter grootte van je vakantiegeld levert je slechts een besparing op van een paar euro per jaar. Daar heb je niet zoveel aan als je inkomen opeens achteruitgaat bij een ontslag doordat je bedrijf failliet gaat of moet saneren.

Spijt van extra aflossingen

Een deel van vooral zzp’ers en flexwerkers die door de coronacrisis in betalingsproblemen komen, had met de kennis van nu beter geen extra aflossingen op de hypotheek kunnen doen in de afgelopen jaren. Als ze nu aankloppen bij hun geldverstrekker of ze die extra aflossingen nu weer op kunnen nemen, dan is de kans groot dat geldverstrekkers nu nee verkopen. Terwijl ze misschien wel een mooie overwaarde hebben in hun woning, maar een afwijzing krijgen omdat hun toekomstig inkomen onzeker is.