Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Voorstel verplichte aov voor zzp’ers leidt tot lagere hypotheek

De Stichting van de Arbeid bracht vorige week het advies uit voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers. In vergelijking met de huidige situatie, waarin veel zzp’ers geen aov hebben, betekent dit veelal dat de maximale hypotheek mogelijkheden van een zzp’er omlaag gaan. Daar staat uiteraard tegenover dat hij wel beter beschermd is als de zzp’er arbeidsongeschikt wordt en de kans groter is dat dankzij de aov-uitkering de zzp’er in de eigen woning kan blijven wonen.

Wat is het voorstel?

De Stichting van de Arbeid stelt voor dat alle zzp’ers verplicht een aov moeten afsluiten. De premie bedraagt ongeveer 8% van het inkomen, waarbij als maximum inkomen ongeveer € 30.000,- wordt gehanteerd. De uitkering is 70% van het laatst verdiende inkomen en dat komt neer op ongeveer € 1.650,- per maand. De standaard eigenrisicoperiode (=wachttijd) bedraagt 52 weken, maar het is mogelijk om te kiezen voor 26 of 104 weken. Dat levert uiteraard een hogere respectievelijk lagere premie op. De premie voor de aov is aftrekbaar. Zzp’ers met een hoger inkomen kunnen kiezen voor een aanvullende verzekering.

Waarom is er behoefte aan een verplichte aov?

Zzp’ers houden vaak wel een zekere buffer aan om financiële tegenvallers op te vangen, maar bij een langdurige terugval van het inkomen raakt die buffer ook op. Zonder aov kan dit betekenen dat een zzp’er bijvoorbeeld zijn huis kwijt raakt als hij de hypotheeklasten niet meer kan betalen. Een zzp’er kan bij arbeidsongeschiktheid niet terugvallen op de WIA, zoals werknemers in loondienst. Wel komt een zzp’er in aanmerking voor een bijstandsuitkering, maar daarvoor geldt een inkomenstoets waarbij het inkomen van de partner meegenomen wordt en moet je eerst de overwaarde in je woning opeten.

Het voorstel wordt breed gedragen, al zijn er ook tegenstanders die het betutteling vinden. Het kabinet is nu aan zet. Sowieso gaat het nog enkele jaren duren voordat dit daadwerkelijk gaat gelden, omdat het UWV en de Belastingdienst al hebben aangegeven dat ze enkele jaren de tijd nodig hebben om dit voorstel via hun systemen uit te kunnen voeren.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.