Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Persbericht - Ondernemers met NOW in de knel op huizenmarkt

Apeldoorn, 6 juli 2020 - Van Bruggen Adviesgroep roept ondernemers op om niet lichtvaardig om te springen bij het aanvragen van de tweede NOW-regeling. Volgens de adviesketen is het niet ondenkbaar dat ondernemers die de NOW aanvragen op den duur in de knel komen op de huizenmarkt.

 

Vanaf vandaag kunnen ondernemers een aanvraag doen voor de zogenoemde NOW 2.0 regeling. Van Bruggen Adviesgroep waarschuwt dat er te weinig aandacht voor de mogelijk langslepende en nare gevolgen van de NOW-uitkering is. Inmiddels hebben meer dan 139.000 werkgevers een NOW-voorschot ontvangen. De totale last van die uitkering bedraagt nu ruim vier miljard euro.

“Het is de lange termijn die vergeten wordt”, zegt directeur bij Van Bruggen Adviesgroep Michiel Meijer. “Wat veel mensen niet lijken te weten is dat de NOW-uitkering wordt meegewogen bij het bepalen of een ondernemer een hypotheek kan afsluiten. Ik kan je nu al zeggen dat ondernemers die de NOW krijgen het heel lastig gaan krijgen. Vooral omdat door geldverstrekkers bij het verstrekken van een hypotheek voor de hoogte hiervan gekeken wordt naar de (jaar-)cijfers van de achterliggende periode. Het is niet duidelijk hoe men hierbij toekomstige verstrekkingen mee om zal gaan.”

 

Dubbel de klos

Naast de gevolgen voor het kopen van een huis is er bezorgdheid over het feit dat ondernemers minder vrij zijn in hun ondernemerschap. En daar zijn niet alleen schommelende omzetcijfers debet aan, weet Meijer. “Ondernemers die voornemens zijn om een woning te kopen, moeten naast jaarstukken vanaf een bepaalde leeftijd ook hun pensioenstukken aanleveren. Met transitievergoedingen die je moet betalen bij het beëindigen van je onderneming, het forse omzetverlies en de NOW die de kredietwaardigheid beïnvloedt, zijn ervaren ondernemers dubbel de klos.”

 

Oplossing

De adviesketen doet, met het oog op deze minder zichtbare gevolgen van de noodregeling, een beroep op de flexibiliteit van geldverstrekkers. Meijer is van mening dat de NOW-regeling dusdanig exceptioneel is dat het nooit de doorslag zou moeten geven in het acceptatieproces. “Naast het feit dat ondernemers bij zichzelf te rade moeten gaan of ze de noodsteun echt nodig hebben, moeten zij bijvoorbeeld tegen bepaalde voorwaarden hun overwaarde kunnen verzilveren. Dat zou betekenen dat ze makkelijker waarde uit stenen kunnen halen voor eigen gebruik. Hopelijk wordt het dan makkelijk om een lastige tijd te overbruggen”, vertelt Michiel Meijer.

Verder zouden ondernemers die het lastig hebben, zonder boete, makkelijker over kunnen stappen naar een lagere hypotheeklast bij hun huidige aanbieder of een andere geldverstrekker. Meijer: “Die mogelijkheden kunnen geldverstrekkers echt wel scheppen in deze uitzonderlijke economische tijden.”

 

Over Van Bruggen Adviesgroep

Als landelijke organisatie met onafhankelijke, financieel adviseurs heeft Van Bruggen Adviesgroep een duidelijk hoofddoel: dé meest klantvriendelijke dienstverlener van Nederland worden én bij alle life-events altijd het verschil kunnen maken voor de klant. Naast financieel advies biedt zij ook makelaarsdiensten, zodat de klant op één adres terecht kan voor alle zaken rond de koop of verkoop van een huis.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.