Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Oversluiten goedkoper dankzij Europese regels

De afgelopen jaren zijn de regels van oversluiten transparanter geworden, hierdoor waren en zijn veel Nederlanders enkele honderden tot soms wel duizenden euro’s goedkoper uit dankzij het oversluiten van hun hypotheek.  

Europese richtlijn

In juli 2016 werd een Europese richtlijn van hypotheken ingevoerd, die verplicht stelde dat geldverstrekkers de uitgangspunten van de boete bij vervroegde aflossing helder op papier moesten zetten. Bovendien mochten ze vanaf juli 2016 niet méér in rekening brengen dan wat ze zelfs als financieel nadeel hadden.

Tot dan toe hanteerden geldverstrekkers allemaal eigen regels die heel vaak ook nog eens niet in de voorwaarden stonden. Als consument was het daarmee een behoorlijke verrassing hoe hoog de boete zou zijn.

Transparantie en vaste regels

Vanaf nu moet een geldverstrekker verplicht rekeninghouden met het boetevrije deel, de opgebouwde spaarwaarde (bij een bankspaar- of spaarhypotheek) en gelden er vaste regels met welke rente gerekend moet worden bij het bepalen van de boete.

Net als bellen in Europa is dus ook oversluiten transparanter en goedkoper geworden dankzij regelgeving uit Europa. Wat de Nederlandse overheid niet in wetgeving vast wilde leggen, is wel gelukt dankzij Europese regelgeving. Daarom is het zo belangrijk om altijd te stemmen. Europa zorgt voor een betere bescherming van de consument.

Maak direct een afspraak