Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Meer mogelijk dankzij overwaarde

Door de gestegen woningprijzen zien we dat doorstromers een steeds belangrijkere rol op de woningmarkt spelen. Doorstromers zijn woningkopers die nu al een eigen woning hebben. Meestal hebben zij dankzij de prijsstijgingen een behoorlijk stuk overwaarde in de woning en dat maakt de financiering van een nieuwe woning meestal een stuk makkelijker.

Bijkomend voordeel: in een groot aantal gevallen betaalt de doorstromer op zijn oude hypotheek nog een hoge hypotheekrente. Bij verkoop van de woning mag de doorstromer de hypotheek meestal boetevrij aflossen en voor de nieuwe hypotheek profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

Een doorstromer heeft vaak ook nog een ‘oude’ hypotheekvorm(-en)’, zoals een (bank-) spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Een goed advies is dan belangrijk, omdat er een groot aantal vragen spelen die een starter niet heeft, bijvoorbeeld:

  • Neem ik de oude hypotheekvorm mee? Wat zijn de voor- en nadelen om bijvoorbeeld een bestaande (bank-)spaarhypotheek mee te nemen.
  • Moet ik de huidige resterende looptijd aanhouden of kan ik kiezen voor een nieuwe looptijd van 30 jaar?
  • Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek, wanneer eindigt die?
  • Is het nu een goed idee om wat aan mijn aflossingsvrije hypotheek te doen?
  • Ik heb straks tijdelijk twee huizen en kan dus niet meteen de overwaarde gebruiken om de nieuwe hypotheek te verlagen; hoe los ik dat op? Ofwel: wat zijn mijn overbruggingsmogelijkheden?
  • Wat doe ik met de overwaarde? Moet ik die verplicht helemaal gebruiken om het nieuwe hypotheekbedrag te verlagen en wat zijn de gevolgen als ik dat niet doe?
  • Welke hypotheekrente moet ik gaan betalen? Bij een hypotheek zonder NHG betaal je een rente-opslag die afhankelijk is van hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van de woning. Deze rente-opslagen verschillen erg per geldverstrekker en ook of die mee dalen als je aflost op je hypotheek.

Maak direct een afspraak