Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Aflossingsvrij maakt soms blij

Sinds 1 januari 2019 geldt de regel dat als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. Voor mensen met een bestaande aflossingsvrije hypotheek van voor 1 januari 2019 is het nog steeds mogelijk om die voort te zetten, met behoud van aftrek.

Het is overigens niet verboden om voor een nieuwe hypotheek een deel aflossingsvrij te kiezen. De hypotheekrente is dan niet aftrekbaar, maar bij de huidige lage hypotheekrentestand stelt de aftrek sowieso niet zo heel veel voor. Doordat je niet voor de maandelijkse aflossing hoeft te betalen, heb je wel een lagere maandlast.

Overwaarde uit de woning halen

Een belangrijke groep die baat kan hebben bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek zijn senioren. Zij kunnen bij enkele geldverstrekkers terecht voor een aflossingsvrije hypotheek als ze voldoende (pensioen-)inkomen hebben. Maar de senior met veel overwaarde en een laag inkomen heeft het veel moeilijker. Bij een steeds groter wordende groep senioren met veel overwaarde in de woning moeten we als financiële branche ‘vooruitdenken’ hoe we hen op een verantwoorde manier in een koopwoning kunnen laten wonen, waarbij ze ook meer financiële ruimte kunnen creëren voor andere leuke zaken. Constructies met een aflossingsvrije hypotheek en opeethypotheek kunnen daarbij helpen.

Maak een afspraak

Aflossingsblij

Waar de campagne aflossingsblij erg lijkt te blijven hangen op het alsnog aflossen van een bestaande aflossingsvrije hypotheek (wat voor sommige consumenten ook een hele goede stap is), moeten we sommige senioren juist ook blij kunnen maken met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek.