Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Minister Hoekstra reageert op Kamervragen

Minister Hoekstra (Financiën) heeft gereageerd op de Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van het Hypotheekonderzoek dat in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep is uitgevoerd.In dit onderzoek kwam naar voren dat huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten, bij een bank 0,67% meer hypotheekrente betalen ten opzichte van de scherpste aanbieding in de markt op het moment van afsluiten. Wordt de hypotheek via een onafhankelijk adviseur gesloten dan is dat verschil kleiner, namelijk 0,30%.

Best passende hypotheek belangrijker dan de goedkoopste

De Minister onderschrijft het belang van goed onderzoek te doen bij de keuze van een hypotheek en verder te kijken dan alleen de goedkoopste optie. Hoekstra: “Voor de meeste consumenten is niet alleen de hoogte van de hypotheekrente relevant bij de keuze van de hypotheek, maar vinden zij het ook belangrijk dat de hypotheekvoorwaarden passen bij hun persoonlijke situatie. Duidelijke en effectieve informatie voor consumenten hierbij is belangrijk, om hypotheken adequaat te kunnen beoordelen en tot een goede keuze te komen. De goedkoopste hypotheek hoeft niet altijd de best passende hypotheek te zijn.”

Transparante informatie

Minister Hoekstra vindt het belangrijk dat financiële dienstverleners duidelijk zijn over de aard van de dienstverlening, zodat consumenten weten wat zij kunnen verwachten. Een hypotheekadviseur dient het advies te baseren op de relevante informatie over de situatie en de wensen van de klant. Door middel van het dienstverleningsdocument zijn de verschillende dienstverleners te vergelijken.

Hij vertelt: “Ik vind het nog steeds van belang dat consumenten toegang hebben tot verantwoorde hypotheekverstrekking. Ook deel ik het standpunt dat mensen eenvoudig de voorwaarden en tarieven van de verschillende hypotheekverstrekkers moeten kunnen vergelijken. Met behulp van adviseurs/bemiddelaars en vergelijkingssites kunnen consumenten tegenwoordig de voorwaarden en tarieven van verschillende hypotheken vergelijken.“

Zie hier de volledige reactie van Minister Hoekstra.

Gemiddeld € 15.000 duurder uit bij looptijd 30 jaar

Het is voor het eerst dat in Nederland onderzoek is gedaan naar de rentes van werkelijk afgesloten hypotheken via zowel het bankkanaal als het onafhankelijk advieskanaal, waarbij deze rentes zijn vergeleken met alle in de markt zijnde hypotheken op het moment van sluiten.

Het verschil van 0,37% tussen deze twee distributiekanalen over een gemiddeld hypotheekbedrag van de respondenten van € 237.849 levert over een termijn van 10 jaar een besparing op van ongeveer € 8.000 indien het voor een onafhankelijk adviseur wordt gekozen in plaats van een bank. Gemiddeld werd door de respondenten via de bank wel bijna € 800,- minder aan advies- en bemiddelingskosten betaald ten opzichte van onafhankelijke adviseurs. Daarmee komt het te behalen voordeel bij een rentevaste periode van 10 jaar uit op zo’n € 7.200. Over een hypotheekduur van 30 jaar bedraagt het financiële voordeel bij een annuïteitenhypotheek dan ongeveer € 15.000. 

Hypotheekonderzoek 2018

Afspraak met één van onze adviseurs?

Maak direct een afspraak

Meer informatie

Download de infographic

Download het persbericht

Download het onderzoeksrapport