Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Uitbreiding NHG mogelijkheid voor senioren

Vanaf 17 juni 2018 kunnen sommige senioren makkelijker een hypotheek met NHG afsluiten, waarmee een veel voorkomend probleem bij senioren wordt opgelost.Een grote groep senioren wil graag verhuizen naar een woning die meer bij hun leeftijd past. Bijvoorbeeld kleiner omdat de kinderen de deur uit zijn, gelijkvloers en met minder onderhoud, bijvoorbeeld in de vorm van een appartement. Dankzij de huidige lage rente kan dit vaak ook nog eens tegen een lagere rente en lagere woonlasten.

Overwaarde en aflossingsvrije hypotheek

Maar dan ontstaat regelmatig een probleem bij geldverstrekkers. Zij zeggen dat de hypotheek niet betaalbaar is op basis van het veelal lagere pensioeninkomen en de starre hypotheekregels. Dat komt omdat zij volgens deze regels er vanuit moeten gaan dat de hypotheek als een annuïteitenhypotheek wordt afgelost. Maar veel senioren beschikken over behoorlijk wat overwaarde in de woning en hebben niet de wens om de hypotheek (volledig) af te lossen. Zij hebben nu vaak ook al een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Zonder rekening te hoeven houden met een fictieve aflossingscomponent kunnen zij de hypotheeklasten vaak prima betalen.  

Werkelijke hypotheeklasten

In de nieuwe regeling kijkt NHG naar de werkelijke hypotheeklasten en als die betaalbaar zijn kan een hypotheek met NHG verstrekt worden. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld dat de rente lang wordt vastgezet. Bent u 56 jaar of ouder en heeft u een verhuiswens? Onze financiële adviseurs vertellen u graag meer over de voorwaarden en bekijken wat uw mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs.

Maak direct een afspraak