Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Starters onder druk; hulp ouders nodig

De betaalbaarheid van een koopwoning voor starters is al jaren aan het dalen. Een aantal jaar geleden kon de prijsstijging van woningen nog opgevangen worden door een dalende hypotheekrente. Maar de laatste twee jaar schieten de prijsstijgingen de pan uit, terwijl de hypotheekrente een pas op de plaats maakt.

In het eerste kwartaal van 2018 werden er drie procent minder hypotheken afgesloten dan in het eerste kwartaal van 2017. Het aantal starters dat in het eerste kwartaal van 2018 een hypotheek afsloot daalde met maar liefst 11%. Van alle afgesloten hypotheken is net iets meer dan 1 op de 4 een starter terwijl dit vier jaar geleden nog bijna 1 op de 2 was.

Hulp nodig

Veel starters zitten in een onmogelijke positie: ze zijn veel geld kwijt aan een huurwoning en komen niet in aanmerking voor een koopwoning. Steeds meer starters hebben daarom financiële hulp nodig van ouders om hun eerste koopwoning te bemachtigen. Als starters geluk hebben, zijn ouders bereid om door middel van een schenking extra financiële ruimte te creëren. Mensen tussen de 18 en 40 jaar mogen eenmalig € 100.000 belastingvrij geschonken krijgen voor de aankoop van een woning. Ouders kunnen soms ook helpen door in plaats van een schenking een deel van de benodigde financiering zelf te lenen aan het kind. Of door een combinatie van een financiering door de ouders en bijvoorbeeld een schenking in de beginjaren.

Ondanks deze lastige situatie is er toch vaak meer mogelijk dan je denkt. Ben jij starter en wil je graag advies voor jouw situatie? Maak een afspraak met een financieel adviseur. In een kosteloos en vrijblijvend gesprek zet hij of zij jouw mogelijkheden uiteen.

Maak direct een afspraak