Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Veel veranderingen rond pensioen

Zoals algemeen bekend, stijgt de leeftijd dat we met pensioen kunnen en we rechten hebben op AOW. De afgelopen jaren is de AOW gerechtigde leeftijd geleidelijk aan verhoogd van 65 naar 66 jaar. Tot 2022 loopt de AOW-gerechtigde leeftijd op naar 67 jaar en 3 maanden. Verdere verhogingen zijn waarschijnlijk omdat de AOW-gerechtigde leeftijd gekoppeld is aan de levensverwachting. Hoewel er nu even een dipje lijkt te zijn door de griepgolf dit jaar, is de verwachting dat de levensverwachting de komende jaren nog steeds zal stijgen.

Werkelijke pensioenleeftijd stijgt

Dat we dit moment pas op 66 jarige leeftijd AOW krijgt, betekent niet dat iedereen ook tot zijn/haar 66e doorwerkt. Onlangs werd bekend dat de gemiddelde leeftijd dat we daadwerkelijk met pensioen gaan, is gestegen naar 64 jaar en 10 maanden. Aan het begin van deze eeuw was dat nog geen 61 jaar en de eerste jaren van deze eeuw bleef dat nagenoeg gelijk. Maar vanaf 2007 is er sprake van een stijging en wordt het verschil met de officiële AOW leeftijd steeds kleiner.

Pensioen belangrijk moment

Met pensioen gaan is een belangrijk life event waarbij een groot aantal omstandigheden of wensen wijzigen, waarvan sommige zaken een donkere wolk zijn en andere zaken juist weer een zonnetje. Aan welke veranderingen kunt u denken:

-       Veranderende woonwensen

Senioren, gepensioneerden willen vaker onderhoudsarm wonen en vaak mag het wel iets kleiner omdat de kinderen bijvoorbeeld de deur uit zijn. Ook wonen sommige senioren graag gelijkvloers (bungalow of appartement).

Overigens is er ook een belangrijke groep senioren die juist graag zo lang mogelijk in de vertrouwde woning wil blijven wonen. Misschien wel met een aanpassing hier en daar, zodat het net iets beter geschikt is voor de oude dag. Ook zien we dat de groep alleenstaande ouderen groeit, die veelal een andere woonbehoefte hebben dan een stel.

-       Andere vrijetijdsbesteding

Met pensioen gaan, betekent dat er veel meer ruimte is voor vrije tijdsbesteding, bijvoorbeeld voor hobby’s, reizen, koken/eten, sporten, cultuur, tuinieren, enzovoort.

-       Wijzigende familie/gezinssituatie

Bij de meeste mensen die met pensioen gaan, zijn de kinderen al een tijdje de deur uit. Er breekt een nieuwe tijd aan waarin kleinkinderen een belangrijke rol kunnen spelen, helemaal als opa en oma een oppasrol vervullen. Ook zien we de groep alleenstaanden groeien, bijvoorbeeld doordat de partner is overleden of door scheiding.

-       Veranderende financiën

Met pensioen gaan betekent ook allerlei wijzigingen in de inkomsten en uitgaven.

Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat bijna 1 op de 5 Nederlanders vindt dat het regelen van geldzaken in de afgelopen 10 jaar moeilijker is geworden. Dat speelt onder andere bij senioren en rond het onderwerp pensioen. Een financieel adviseur kan u helpen met het in kaart brengen van uw inkomsten en uitgaven en de haalbaarheid van uw wensen inzichtelijk maken.

Maak direct een afspraak