Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Steeds meer zzp’ers krijgen gemakkelijker een hypotheek

Een zzp’er die een hypotheek wil krijgen, kan bij steeds meer geldverstrekkers terecht. Zelfs voor startende zzp’ers zijn er steeds meer mogelijkheden, al moet men wel minimaal 12 maanden als ondernemer actief zijn. Veel geldverstrekkers krijgen door dat ze apart beleid moeten ontwikkelen voor zzp’ers en niet krampachtig de acceptatieregels voor mensen in loondienst moeten hanteren.

Meer hypotheekmogelijkheden bij meer geldverstrekkers

Steeds meer geldverstrekkers zijn bereid om zzp’ers een hypotheek te verstrekken en ook de wijze waarop de hoogte van de hypotheek berekend wordt, zijn verruimd en veel meer in lijn gebracht met de praktijk. Inmiddels zien we dat bij 1 op de 3 hypotheekaanvragen één of beide aanvragers een zzp’er is.

Het grote verschil tussen iemand in loondienst en een zzp’er is dat bij een zzp’er de hoogte van het toekomstige inkomen onzekerder is en ook de behaalde inkomens in de afgelopen jaren wijken meestal veel meer van elkaar af dan bij iemand in loondienst.

Garantie

Voor een geldverstrekker is het van belang dat een hypotheekklant de hypotheeklasten in de toekomst elke maand betaalt. Daarom zijn ze soms wat voorzichtiger met het verstrekken van een hypotheek aan iemand met een wat meer wisselend inkomen. Geldverstrekkers willen daarom bij een ondernemer, nog meer dan bij iemand in loondienst, een goed beeld krijgen van het inkomen en het werk dat de ondernemer doet.

Overigens realiseren steeds meer geldverstrekkers dat een groot aantal zzp’ers een grotere kans hebben om in de toekomst hun huidige inkomen of hoger te kunnen genereren dan menig iemand in loondienst. Want een vast dienstverband in loondienst is nog geen garantie dat iemand niet zijn baan kan verliezen en bij sommige beroepen is het dan heel lastig om een andere baan te vinden.

Steeds meer zzp’ers: maatwerk benodigd

Nederland kent al meer dan 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De meerderheid van de zzp’ers heeft een leeftijd tussen de 35 en 55 jaar en is man, maar vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. Bij de meeste geldverstrekkers kan een zzp’er terecht als hij minimaal drie jaarcijfers heeft. Maar steeds meer geldverstrekkers bieden extra maatwerk voor zzp’ers, ook voor startende zzp’ers (vanaf 12 maanden) of snelgroeiende zzp’ers. Geldverstrekkers hanteren verschillende rekenmethoden om het inkomen van een zzp’er vast te stellen. Advies van een financiële dienstverlener met kennis op het gebied van ondernemers is daarbij van groot belang, om uiteindelijk bij de juiste geldverstrekker de hypotheek aan te vragen.

Startende zzp’er

Ben je een startende zzp’er en ben je langer dan 12 maanden actief als ondernemer, dan zijn er tegenwoordig zowel met NHG als zonder NHG enkele geldverstrekkers die bereid zijn om een hypotheek te verstrekken.

Ben jij zzp’er of ondernemer en wil je financieel advies?

Maak direct een afspraak