Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Meer of minder lenen in 2018?

Na de vele berichten in de media zou u kunnen denken dat tweeverdieners in 2018 meer kunnen lenen voor hun hypotheek dan nu. Dit is echter niet altijd het geval.

Wanneer uw inkomen niet stijgt en u kiest voor een 10 jaar vaste hypotheekrente, dan kunnen zowel alleenstaanden als tweeverdieners, tot de nieuwe NHG grens, mínder lenen dan nu. Voor tweeverdieners geldt wel dat voor de berekening van de maximale hypotheek het inkomen van de minst verdienende partner voor 70 procent mag worden meegeteld. Op dit moment ligt het percentage nog op 60 procent. Maar doordat overall de woonquote naar beneden gaat, kan er in veel gevallen minder geleend worden, als uw inkomen niet stijgt.

Hieronder laten we een aantal voorbeelden zien: wat kan iemand nú lenen en wat is dit volgend jaar, uitgaande van de huidige gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente van 1,9%. Een groot aantal huishoudens kan bij een ongewijzigde rente en ongewijzigd inkomen tussen ongeveer de € 4.000 en € 6.000 minder lenen. Met daarnaast nog enkele negatieve uitschieters. 

Maximale hypotheek met NHG 

Verder ziet u een aantal voorbeelden van de maximale hypotheek zónder NHG.

Maximale hypotheek zonder NHG

Is een nieuwe berekening nodig?

Als u al een berekening hebt laten maken van uw maximale hypotheekmogelijkheden, dan is het verstandig om een nieuwe berekening te maken als u pas in 2018 een nieuw huis gaat kopen. Sowieso is het goed om regelmatig te controleren of uw maximale hypotheek mogelijkheden nog juist zijn. Als de rente daalt kunt u namelijk meestal meer lenen, terwijl bij een gestegen rente u juist vaak minder kunt lenen. En als u per 1 januari bijvoorbeeld een salarisverhoging krijgt, is het uiteraard ook verstandig om de maximaal berekening opnieuw uit te voeren.

TIP: Wat nog veel belangrijker is dan de maximaal berekening, is dat u voor uzelf een goede begroting maakt van uw inkomsten en uitgaven. Zodat u zelf goed weet hoeveel u maximaal aan hypotheeklasten wilt uitgeven. Want de kans is groot dat u de hypotheeklasten, die horen bij de maximale hypotheek die volgens de wettelijke normen zijn berekend, te hoog vindt.

Heeft u behoefte aan een afspraak met een financieel adviseur?

Maak dan hier een afspraak