Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Dit jaar nog een huis kopen? Let dan op!

Heb je plannen om eind november of in december een huis te kopen, houd dan rekening met de eindejaarsdrukte bij geldverstrekkers. Zeker als je nog wilt passeren in 2017, maar óók als je hypotheek moet passeren in 2018.

Bindend aanbod is bepalend voor hypotheeknormen

Let op: als je niet op tijd je hypotheekaanvraag doet, krijg je te maken met de hypotheeknormen van 2018 in plaats van 2017. Wat is het gevolg daarvan? De hypotheeknormen van 2018 zijn nog niet bekend (waarschijnlijk pas eind oktober), maar de kans is groot dat voor sommige consumenten gaat gelden dat ze op basis van de normen 2018 minder kunnen lenen dan op basis van de normen 2017. In sommige gevallen kan dit betekenen dat een hypotheek wel haalbaar is volgens de normen van 2017, maar niet op die van 2018. Dit gegeven speelt altijd al, maar nú geldt dat je nog verder in het hypotheektraject moet zitten dan vroeger. In het verleden was het moment van aanvraag van een offerte bepalend voor welke hypotheeknormen golden. Nu is dat geworden: het moment dat je een bindende offerte krijgt van de geldverstrekker. Dat is dus later in het traject, wanneer de geldverstrekker alle benodigde stukken binnen heeft om de hypotheek te beoordelen en uiteindelijk een bindende offerte uitbrengt.

Tijd tussen renteaanbod en bindende offerte

Tegenwoordig krijg je bij de meeste geldverstrekkers eerst een renteaanbod. De geldverstrekker doet je dan een aanbod voor een bepaalde rente voor een specifieke hypotheek. Maar een renteaanbod is nog geen bindende offerte. De geldverstrekker vraagt een groot aantal documenten bij je op en geeft pas dan de definitieve beoordeling. Daar kan snel enkele weken tussen zitten. Deels omdat je zelf een aantal documenten moet verzamelen, maar ook bij de geldverstrekker. Die behandelen de meest urgente hypotheken, de hypotheken die in 2017 nog moeten passeren, als eerste. En vooral december is wat dat betreft een drukke maand. Hoe later je het hypotheek aanvraagtraject start, hoe groter de kans dat de definitieve beoordeling door de geldverstrekker pas in 2018 kan plaatsvinden en je te maken krijgt met de hypotheeknormen 2018.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden precies zijn? Onze financieel adviseur bij jou in de buurt helpt je hier graag bij:

Maak een afspraak

Wil je meer weten over het kopen van een eerste huis? Lees het hier.