Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Waarom een hypotheek met een looptijd van 30 jaar vast?

Bijna alle nieuw afgesloten hypotheken kennen een looptijd van 30 jaar. Maar waarom?

Stel, u bent 30 jaar en sluit voor het eerst een hypotheek af, dan is een looptijd van 37 jaar misschien wel veel logischer omdat u rond die periode met pensioen gaat. Maar om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek heeft de overheid de maximale looptijd op 30 jaar gezet.

Maar kunt u dan bijvoorbeeld wel voor een kortere looptijd kiezen dan 30 jaar? Ja, dat is geen enkel probleem en waarschijnlijk zelfs een heel goed idee. Het betekent wel dat uw maandlasten omhoog gaan, omdat u de hypotheek in een kortere periode gaat aflossen. Het grote voordeel is dat u over de gehele looptijd gezien aanzienlijk minder betaalt.

Een inkorting met één jaar betekent een paar tientjes extra aan maandlasten, maar omdat u een jaar korter hypotheeklasten hoeft te betalen, bent u over de gehele looptijd enkele duizenden euro’s goedkoper uit. Kunt u de extra maandlasten opbrengen die horen bij bijvoorbeeld een looptijd van 25 jaar, dan bespaart u zelfs tienduizenden euro’s over de gehele looptijd gezien. Bovendien geldt ook nu weer dat doordat u sneller aflost, u financieel minder kwetsbaar bent en u eerder in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. Er valt ten aanzien van de looptijd dus iets te kiezen.