Vanaf 1 januari 2016 dient iedere verzekeraar op dezelfde manier om te gaan met het terugvallen in het aantal van uw schadevrije jaren bij het indienen van een claim. Alle verzekeraars moeten dezelfde berekening gebruiken. Hoeveel schadevrije jaren u terugvalt bij het indienen van een claim dient vanaf heden door iedere verzekeraar bepaald te worden aan de hand van de nieuwe regels, namelijk door middel van de vastgestelde en verplichte terugvaltabel voor schadevrije jaren.
Alle verzekeraars gebruiken nu dezelfde berekening voor schadevrije jaren:
- Er zijn maximaal 99 schadevrije jaren en minimaal -5
- Ieder claimvrij jaar is goed voor 1 schadevrij jaar
- Bij een schadeclaim is er een terugval van 5 schadevrije jaren
- Bij meer dan 15 schadevrije jaren is er bij een claim een terugval tot 10 schadevrije jaren
Er mag geen verlies van schadevrije jaren worden toegekend door uw verzekeraar bij de volgende schades: ruitschade, brandschade, stormschade, hagelschade, schade door een aanrijding met een wild dier, inbraakschade, schade door joyriding, diefstal of verduistering, schade aan de auto ontstaan door een luchtvaartuig en schade aan de auto door het vervoer van gewonde personen.
Naast de (verplichte) terugvaltabel voor schadevrije jaren, gebruiken verzekeraars een aparte tabel om de korting te berekenen, de bonus/malus ladder. Deze bonus/malus ladder kan en mag er per verzekeraar wel anders uitzien.
De verzekeraar is verplicht om de schadevrije jaren op het polisblad zetten en een nieuw polisblad af te geven als de schadevrije jaren wijzigen. Bij beëindiging van de autoverzekering moet de verzekeraar een eindpolis opsturen met de schadevrije jaren en de schadevrije jaren registreren in Roy-data, de landelijke databank voor schadevrije jaren.
Wilt u nu de premies voor uw autoverzekering vergelijken?