Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Stijging woningverkoop en hypotheken: + 18%

In juni 2016 werden 17.862 woningen verkocht, dat is 18% meer dan dezelfde maand juni van vorig jaar. Ook werden er 18% meer hypotheken afgesloten dan in juni 2015.
Het geeft nog maar weer eens aan dat de woningmarkt vol op stoom is.

Vorig jaar was er een piek in de maanden juni en juli, die voor een deel toegeschreven werd aan de verlaging van de NHG grens per 1 juli 2015. Maar voorlopig zien we in de maand juni een zelfde piek terwijl dit jaar de NHG grens ongewijzigd bleef per 1 juli. Het ‘voorjaar’ gevoel lijkt een goede verklaring voor de extra piek. En uiteraard de nog steeds verder dalende rente.

Consumentenvertrouwen blijft stijgen

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt ligt enorm hoog. De Eigen Huis Marktindicator heeft een nieuwe hoogste stand bereikt van 120.
Het gevaar is wel dat daardoor in steeds meer gebieden het aanbod van huizen in de verkoop ver achterblijft bij de vraag naar woningen. Wat leidt tot oververhitting op de woningmarkt en scherp stijgende prijzen.

Minder NHG

In het tweede kwartaal van 2016 werden 28.300 hypotheken met NHG afgesloten. Volgens NHG betekent dit dat 3 op de 4 aangekochte woningen die in aanmerking komen voor NHG, daadwerkelijk met NHG worden afgesloten. Vorig jaar waren dat er nog 30.700 in het tweede kwartaal. De oorzaak is duidelijk: de NHG grens is per 1 juli 2015 gedaald naar € 245.000 waardoor minder huizen in aanmerking komen voor NHG. Bovendien stijgen de huizenprijzen waardoor ook nog eens minder huizen in aanmerking komen voor NHG.
Minder beroep op NHG

Dat het beter gaat met de economie merkt de NHG doordat er minder vaak een beroep wordt gedaan op de NHG. In het tweede kwartaal van 2016 werd in 926 gevallen een beroep gedaan op NHG, dat is 13% minder dan in het tweede kwartaal van 2015. De economie draait beter waardoor minder mensen in betalingsproblemen komen door bijvoorbeeld werkloosheid. Daarnaast zijn de huizenprijzen gestegen waardoor de kans groter is dat er geen verlies ontstaat als een woning verkocht moet worden bij bijvoorbeeld werkloosheid of bij een scheiding.