Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Lage rente ongunstig voor pensioenen

De gemiddelde hypotheekrentes blijven maar dalen. Afgelopen week verlaagden weer enkele geldverstrekkers hun hypotheekrentes. Gunstig nieuws dus als je een huis wilt kopen of als je aan het einde van je rentevaste periode zit. Ook goed nieuws voor onze minister van Financiën die op dit moment geld toe krijgt als hij geld leent om onze staatsschuld te financieren.

ECB laat rente onveranderd

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week besloten haar belangrijkste rentetarieven niet te wijzigen. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB omdat het tarief op 0% staat. De Brexit is op dit moment nog geen reden om extra maatregelen te nemen maar de ECB houdt wel een vinger aan de pols. De inflatie in Europa ligt ook rond de 0% en dat is ver verwijderd van de 2% die de ECB als gewenste richtlijn heeft. De ECB verwacht dat de komende tijd de rente laag zal blijven.

Pensioenuitkeringen mogelijk omlaag

De lage rente is slecht nieuws voor de pensioenen. Het is door de lage rente voor de pensioenfondsen op dit moment moeilijk om een goed rendement te behalen. Maar misschien nog wel veel belangrijker, de huidige rente wordt ook gebruikt om te berekenen of het pensioenvermogen voldoende is om de toekomstige pensioenen te kunnen betalen. De zogenaamde dekkingsgraad. De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland zagen dat de dekkingsgraad het afgelopen kwartaal ongeveer gelijk bleef maar nog steeds rond een kritisch punt liggen. Sommige pensioenfondsen, zoals bijvoorbeeld Pensioenfonds Zorg en Welzijn, waarschuwen daarom nu al dat de kans bestaat dat de pensioenuitkeringen in 2017 verlaagd moeten worden.

Extra aflossen op je aflossingsvrije hypotheek

Bestaande huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zouden zelf hun pensioenpositie kunnen verbeteren door extra af te lossen op hun hypotheek. Je hebt dan een lagere schuld als je in de toekomst met pensioen gaat waardoor je meer geld overhoudt voor andere zaken. Dat is prettig, helemaal als je pensioeninkomen wat lager uitpakt. Houd ook rekening met de maximale hypotheekrenteaftrek van 30 jaar. Als je 30 jaar erop hebt zitten, wordt je bruto hypotheeklast je netto hypotheeklast.