Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Logische stijging huizenprijzen

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week dat de huizenprijzen in februari 4,3% hoger lagen dan februari 2023. Begin 2023 zagen we nog een daling van de huizenprijzen. Het laagtepunt werd bereikt in juni 2023. Sinds dit laagtepunt zijn de huizenprijzen alweer 5,8% gestegen en die stijging zal waarschijnlijk de komende maanden doorzetten.

De cijfers van het CBS geven de huizenprijzen aan van de woningen die bij de notaris passeren. De verkoop (dus de deal tussen verkoper en koper) vond al eerder plaats.

Veel huizen die in februari bij de notaris passeerden, waren al in 2023 verkocht. Een belangrijke reden voor de huizenprijsstijging in februari was dat eind 2023 de hypotheekrentes daalden, waardoor huishoudens meer konden lenen.

Begin 2024 kregen de huizenprijzen een nieuwe boost, ondanks dat de hypotheekrente nagenoeg gelijk bleef. Dankzij nieuwe hypotheeknormen en hogere salarissen vanaf januari kunnen veel huishoudens extra lenen. Die extra financiële ruimte wordt op grote schaal ingezet om meer te bieden op woningen. In combinatie met het gestegen koopwoningsentiment en het beperkte aanbod van koopwoningen verwachten wij dat de stijging van de huizenprijzen de komende maanden in de CBS-cijfers zal doorzetten.

In de grafiek hieronder zoomen we in op de prijsindex in de periode 2020 tot en met februari 2024.