Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Goed kwartaal voor nieuwbouw, maar aanbod nieuwbouw droogt op

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2024 bijna 7.000 nieuwbouwwoningen. Dat was 16% meer dan in het vierde kwartaal van 2023 en zelfs meer dan een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Dit is in lijn met de forse toename van het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen, waarover Van Bruggen Adviesgroep en Independer eerder schreven.

In dat persbericht gaven we een aantal redenen voor de sterke toename van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen:

  1. Sinds 2024 kun je extra lenen voor een energiezuinig huis. Het gaat vaak om bedragen van wel € 30.000,- tot zelfs € 50.000,- extra.
  2. De hypotheekrente is licht gedaald, waardoor mensen meer kunnen lenen. Dat zorgt ervoor dat in verhouding iets duurdere nieuwbouwwoningen beter betaalbaar zijn.
  3. Het lijkt erop dat de variabele hypotheekrente niet verder zal oplopen. Daardoor hebben doorstromers minder onzekerheid over stijgende lasten voor de overbruggingshypotheek.
  4. Het algemene koopsentiment is gestegen. Potentiële doorstromers zien de huizenprijzen sinds half 2023 weer stijgen en durven daardoor ook zelf weer over de aankoop van een woning te denken. Ze hebben meer vertrouwen dat hun huidige woning goed verkocht zal worden en zijn minder bang dat hun nieuwe woning op korte termijn in waarde zal dalen. Door het beperkte aanbod van bestaande woningen kan nieuwbouw een goed alternatief zijn.

Extra leenbedrag per energielabel

Aanbod droogt op

Maar net als bij de bestaande woningen, zijn er ook bij nieuwbouw zorgen over het opdrogende aanbod. De NVM zag het aanbod van nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van 2024 dalen met 15% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023.

Dat aanbod kan niet snel aangevuld worden, omdat nieuwbouw een lange doorlooptijd kent, met een groot aantal drempels. De verwachting is dan ook dat er ondanks de aantrekkende vraag naar nieuwbouwwoningen waarschijnlijk in 2024 minder nieuwbouwwoningen verkocht worden dan in 2023. CBS-cijfers lieten vorige week al zien dat er, ondanks een aantrekkende verkoop van nieuwbouwwoningen, in het vierde kwartaal van 2023 over heel 2023 een stuk minder nieuwbouwwoningen waren verkocht dan in eerdere jaren.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen