Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Als 65-plusser een geschikte woning vinden?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Overweeg jij als 65-plusser om ergens anders te gaan wonen? Overweeg je bijvoorbeeld een kleinere woning, een appartement of een huis dat gelijkvloers is? Een goede keuze! Of wil je in een andere omgeving, dichter bij je kinderen gaan wonen? Ook een slimme zet! Maar hoe realistisch is het om aan een geschikte woning te komen als 65-plusser? Onze adviseurs doken in dit onderwerp én zetten 6 tips om een rij waarmee jij die passende woning vindt.

Hoe staat het ervoor met de woningmarkt?

Een huis vinden blijkt niet voor elke 65-plusser even eenvoudig. Uit de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis blijkt dat mensen van 65 jaar en ouder aanzienlijk minder vertrouwen hebben dat zij een passende woning kunnen vinden dan mensen tot 30 jaar. Vooral 65-plussers ervaren beperkte mogelijkheden om te verhuizen naar een woning die geschikt is om zelfstandig te blijven wonen.

Dit gebrek aan vertrouwen is te wijten aan het beperkte aanbod van woningen die zijn aangepast voor ouderen. Hierdoor blijven veel senioren in hun huidige, vaak grotere huis wonen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorspelt een tekort aan geschikte woningen voor 65-plussers. Demissionair minister De Jonge heeft dan ook aangekondigd dat er 290.000 woningen gebouwd moeten worden om aan deze behoefte te voldoen.

Die cijfers klinken zorgwekkend. Maar als 65-plusser is het wel degelijk mogelijk om een geschikte woning te vinden. Ook nu! Dit zijn 6 tips van onze financieel adviseurs om jou te helpen bij het vinden van een geschikte woning:

  1. Blijf actief zoeken. Geef de moed niet op en blijf actief op zoek gaan naar geschikte woningen. Hét huis kan zomaar voorbijkomen, als je maar bovenop Funda en andere huizensites zit. Maak een ‘alert’ aan op diverse huizenzoeksites (zoals Funda en Jaap). Dan ontvang je een bericht zodra er een nieuwe woning online komt die aan jouw wensen voldoet.
  2. Overweeg een verbouwing. Een huis hoeft niet direct perfect te zijn. Als je een woning vindt die je aanspreekt maar die niet helemaal aan je behoeften voldoet, hoeft dat geen probleem te zijn. Kijk of je aanpassingen kunt doen waarmee de woning alsnog toekomstbestendig wordt. Denk aan een uitbouw waarmee er alsnog plek bij komt voor een slaapkamer beneden.
  3. Schakel de hulp in van een makelaar. Omdat je niet dagelijks een huis koopt, is het fijn om daar deskundige hulp bij te krijgen. Een ervaren aankoopmakelaar kan je helpen om een woning te vinden die bij jouw wensen past. Een makelaar is bijvoorbeeld eerder op de hoogte van het huizenaanbod en kan je ook helpen om buiten je eigen kaders te denken. De aankoopmakelaars van Van Bruggen Adviesgroep helpen je graag bij je zoektocht.
  4. Ga op zoek in wijken met veel voorzieningen. Is zelfstandig wonen voor jou heel belangrijk? Kijk dan specifiek naar huizen in wijken met voorzieningen dicht in de buurt. Denk aan openbaar vervoer en een huisartsenpraktijk en ziekenhuis binnen handbereik. Dan kun je wel zelfstandig wonen, maar is hulp ook goed bereikbaar.
  5. Overweeg ook een sociale huurwoning. Komt er qua koopwoningen geen perfecte woning voorbij? Onderzoek dan of er in jouw regio sociale huurwoningen zijn voor senioren. Wellicht is dat een optie.
  6. Praat open over je huizenzoektocht. Laat je familie, vrienden en netwerk weten dat je op zoek bent naar een geschikte woning. Hoe meer mensen ervan afweten, hoe meer mensen hun ogen en oren voor je open houden. Wellicht kunnen anderen je wijzen op interessante opties.

Kortom: er zijn zeker, ook in deze tijd, mogelijkheden om als 65-plusser aan een geschikte woning te komen. Houd je oren en ogen open, schakel een makelaar in, praat er met anderen over en denk ook zeker buiten de kaders. Met een beetje geduld en een goede zoekstrategie komt ook jouw ideale woning wel voorbij.

Ben je benieuwd wat Van Bruggen op het gebied van makelaardij voor jou kan betekenen in de zoektocht naar een geschikte seniorenwoning? Laten we vrijblijvend kennismaken om te kijken waar jij naar op zoek bent en wat wij voor je kunnen betekenen.

Maak een afspraak