Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

15% extra woningen mogelijk met Nationale Hypotheek Garantie

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Van de bijna 45.000 beschikbare woningen op Funda vallen op dit moment ongeveer 14.700 woningen binnen de huidige NHG-grens van € 405.000,-.

Dat is 33% van de beschikbare woningen. Uitgaande van de nieuwe NHG-grens voor 2024 van € 435.000,- stijgt dit aantal naar bijna 17.000 woningen. Oftewel: 38% van de beschikbare woningen. Dat betekent dat dankzij de stijging van de NHG-grens ongeveer 15% extra woningen met NHG aan te kopen zijn.

Dat blijft natuurlijk een momentopname. We zien de laatste maanden dat de gemiddelde transactieprijs aan het oplopen is. Als op 1 januari 2024 de hogere NHG-grens ingaat, zal de toename van het aantal woningen dat binnen de NHG-grens valt afzwakken.

Gemiddelde transactieprijs vs nhg-grens

NHG meer dan rentekorting

Voor veel mensen is het rentevoordeel de belangrijkste reden om te kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dankzij NHG betaal je een paar tienden minder rente. Hoeveel dat scheelt, hangt af van je geldverstrekker en van hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van de woning.

Breng je veel eigen geld in, omdat je bijvoorbeeld je huidige woning met veel overwaarde hebt verkocht, dan heb je misschien maar 0,1% rentekorting als je met NHG leent. Dan duurt het zes jaar voordat je de kosten van NHG terugverdiend hebt. Die kosten bedragen 0,6% van het hypotheekbedrag. Heb je weinig eigen geld ingebracht? Dan scheelt het gemiddeld 0,4% aan rente als je met NHG leent. Bij sommige geldverstrekkers ligt het verschil zelfs nog een paar tienden hoger. De NHG-kosten heb je dan meestal binnen anderhalf jaar terugverdiend.

Maar NHG biedt meer dan alleen een rentekorting. De NHG biedt ook bescherming als je onverwachts in betalingsproblemen komt, bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid, bij ziekte of wanneer je relatie eindigt. De geldverstrekker en NHG denken mee hoe je dan toch in de woning kunt blijven wonen met betaalbare woonlasten. Is dat niet mogelijk en moet de woning verkocht worden met een restschuld? Dan is NHG bereid om de restschuld kwijt te schelden als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zeker voor starters met weinig eigen geld is dit een belangrijk voordeel van een NHG-hypotheek. Maar ook voor anderen is het interessant. Er valt tenslotte niet te voorspellen hoe de huizenprijzen zich de komende jaren ontwikkelen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.