Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Stagnerende nieuwbouw toenemend probleem voor woningmarkt

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

In een eerder blog in juni besteedden wij al aandacht aan het belang van nieuwbouw voor de bestaande woningmarkt. Nieuwbouw zorgt ervoor dat er treintjes van woningverkopen kunnen ontstaan. Want er kunnen nog zoveel potentiële starters zijn, als er niemand is die zijn woning wil verkopen dan kan een starter ook niet kopen, of hij moet zelf al een nieuwbouwwoning kunnen kopen. Een bestaande woningeigenaar laat een woning achter als hij komt te overlijden, emigreert, verhuist naar een huurwoning of verzorgingstehuis; maar de belangrijkste reden is als hij verhuist naar een koopwoning.

Het CBS heeft nu inzichtelijk gemaakt voor 2021 hoe belangrijk de nieuwbouw is door het aantal woningen in de verhuisketen inzichtelijk te maken (ofwel het gemiddeld aantal wagonnetjes van de woningtreintjes). In 2021 werden ruim 50.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, zowel huur als koop. Dat leidde ertoe dat ruim 120.000 woningen vrijkwamen in 2021. Het bijzondere is dat 50.300 nieuwbouwwoningen ertoe leidden dat er 56.000 woningen beschikbaar komen. Dat komt doordat in sommige gevallen twee woningen verlaten werden en er gezamenlijk één nieuwbouwwoning werd betrokken. In de tweede schakel kwamen 32.800 woningen ter beschikking, waarna elke volgende schakel iets kleiner wordt. Dat elke schakel iets kleiner wordt, komt door de starters die geen woning achterlaten.

Het is dan ook zorgwekkend dat de nieuwbouw heel snel terugloopt. Het CBS meldde dat er in het eerste kwartaal van 2023 slechts 3.302 nieuwbouwkoopwoning transacties waren. Dat is daling van meer dan 50% ten opzichte van een jaar geleden. De grafiek van het CBS en kadaster laat een dalende lijn zien sinds het vierde kwartaal van 2021.

Verkochte nieuwbouwkoopwoningen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.