Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Nederlanders on-Nederlands trouw aan banken

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Vraag aan een buitenlander aan welke eigenschappen ze bij een Nederlander denken en de kans is groot dat nuchterheid en zuinigheid genoemd worden. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte vorige week bekend dat Nederlanders € 10,5 miljard aan banktegoeden bij banken in de eurozone exclusief Nederland hebben staan. DNB meldde er ook nog bij dat dit een verdubbeling is ten opzichte van twee jaar geleden.

€ 10,5 miljard lijkt een duizelingwekkend bedrag, maar dat is slechts 1,8% van de banktegoeden van alle Nederlandse huishoudens. Bij Nederlandse banken staat eind september € 566,7 miljard. Een groot deel daarvan staat bij de grootbanken en die bieden niet de hoogste spaarrente. Bij lange na niet.

Blijkbaar zijn we toch niet zo zuinig, want bij meerdere niet-grootbanken, vaak buitenlandse banken kun je bijna het dubbele aan spaarrente krijgen voor een direct opneembare spaarrekening. In onderstaande grafiek laten we de ontwikkeling van de spaarrente zien in 2023 bij de drie grootbanken en een buitenlandse bank, Renault bank. Je kunt bij Renault bank sparen via het Nederlandse platform Raisin en het depositogarantiestelsel is van toepassing. In de grafiek hieronder zijn we uitgegaan van een spaarder met € 50.000,- aan spaargeld. We zien dat de grootbanken ING bank en Rabobank staffels kennen. Zo ontvang je bij Rabobank over de eerste € 20.000,- 1,7% en tussen de € 20.000,- en € 100.000,- 1,6%. Bij ING Bank is dat op de Oranjerekening 1,5% over de eerste € 10.000,- en 1,25% op het spaarbedrag tussen de € 10.000,- en € 100.000,-. Overigens is Renault Bank slechts een voorbeeld. Er zijn enkele banken die op dit moment nog hogere spaarrentes bieden. Er valt dus echt wat te kiezen.

Als we even de spaarrentes hanteren die op dit moment gelden en als we ervan uitgaan dat die het hele jaar zou gelden, dan ben je met € 50.000,- aan spaargeld bij Rabobank op dit moment het gunstigst uit van de grootbanken, met een rente van € 820,-. Bij Renault Bank kom je echter uit op een rente van € 1.450,-. Dat scheelt maar liefst € 630,- op jaarbasis.