Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

10 jaar vast meest gekozen rentevaste periode

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

In vergelijking met het laatste kwartaal is er weinig veranderd in de voorkeuren van hypotheeksluiters voor een bepaalde rentevaste periode. Het aandeel van de populairste rentevaste periode 10 jaar vast steeg tot iets boven de 50%. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 is het wel een groot verschil. Toen was 10 jaar vast slechts goed voor bijna 1 op de 5 hypotheekaanvragen (19%) en was 20 jaar vast de populairste rentevaste periode met 50% en was 30 jaar vast met 19% net zo populair als 10 jaar vast. Het aandeel van 20 jaar vast is nu gedaald naar 20% en voor 30 jaar vast naar 5%.

Verdeling rentevaste periodes

De populariteit van variabel is licht gedaald van Q4-2022 naar Q1-2023, waarschijnlijk mede door de stijgende variabele rente.

Starter kiest vaker voor 10 jaar vast

We zien nu een opmerkelijk verschil tussen starters en doorstromers. In het eerste kwartaal van 2023 kozen starters in 59% van de gevallen voor een rentevaste periode van 10 jaar vast. Bij doorstromers was dat slechts 40%. Zij kozen in 23% van de gevallen voor 20 jaar vast, terwijl dit bij doorstromers iets minder dan 20% was. Verder koos een belangrijk deel van de doorstromers voor een minder reguliere duur van de rentevaste periode. Wat logisch is doordat zij regelmatig een lage rente van een nog lopende rentevaste periode meenemen.

Waarom kiezen veel hypotheeksluiters voor 10 jaar vast?

Het verschil tussen de rente 20 jaar vast zetten of 10 jaar vast is kleiner dan ooit, namelijk slechts 0,17%-punt. Toch zien we dat hypotheeksluiters massaal overgestapt zijn van 20 en 30 jaar vast naar 10 jaar vast. Op zich is het niet zo raar dat veel sluiters bij rentes tussen de 1% en 2% voor 20 en 30 jaar vast kozen. De hypotheekrentes stonden historisch laag, mede door de enorme stimulering van de ECB. De kans dat de rentes over 10 jaar hoger zouden staan was redelijk aanwezig en vooral ook de kans dat de rentes nog heel veel lager zouden staan over 10 jaar was klein.

Nu lijkt het erop dat veel hypotheeksluiters verwachten dat de hypotheekrentes over 10 jaar op een vergelijkbaar of lager niveau zullen liggen dan nu. De vraag of ze gelijk hebben, zal slechts de toekomst uit kunnen wijzen. Het maakt de groep hypotheeksluiters die nu een hypotheek afsluiten in ieder geval een stuk kwetsbaarder.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.