Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheek afsluiten in 2022? Dit zijn de wijzigingen

We besteden aandacht aan de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten voor 2022. Ook kijken we terug op de hypotheekrente ontwikkeling in het afgelopen jaar, de laatste tien jaar en tot slot sinds 1965.

Belangrijkste wijzigingen 2022

Op de valreep van 2021 kregen we dan toch nog een coalitieakkoord gepresenteerd en krijgen we over enkele dagen een nieuw kabinet. Op het gebied van Wonen staan er grote ambities in het coalitieakkoord. Het zal nog een grote uitdaging zijn voor het nieuwe kabinet om de ambitie jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen, te realiseren. Het wegnemen van allerlei drempels rond bijvoorbeeld stikstof en vergunningverlening is waarschijnlijk nog lastig om in de praktijk te brengen. Verder is de kans groot dat bij de bouw van woningen we er tegenaan lopen dat er onvoldoende vakmensen beschikbaar zijn. Maar laten we positief het nieuwe jaar ingaan: de ambitie is er en er wordt ook geld beschikbaar gesteld.

Het bouwen van huizen vergt tijd, waardoor de verlichting op de woningmarkt niet meteen effect zal hebben in 2022. De huizenprijzen stijgen waarschijnlijk dan ook door in 2022, maar waarschijnlijk wel iets minder hard dan in 2021. Als de huidige trend doorzet, wisselen er in 2022 minder woningen van eigenaar.

NHG-grens omhoog naar € 355.000,-

De NHG-kostengrens gaat in 2022 omhoog naar € 355.000,-. Is er sprake van energiebesparende maatregelen, dan mag de maximale hypotheek € 373.600,- zijn. De stijging van de maximale koopsom naar € 355.000,- houdt geen gelijke tred met de stijging van de gemiddelde huizenprijzen. Daardoor kunnen minder huishoudens gebruikmaken van NHG. Dat is extra vervelend voor starters, die in tegenstelling tot doorstromers niet de beschikking hebben over een forse overwaarde vanuit hun oude woning.

Vaste lasten worden belangrijker dan sec de hypotheeklasten

De meeste huizenbezitters hebben de hypotheekrente voor een lange periode vastgezet, waardoor ze zekerheid hebben over de bruto hypotheeklasten voor een lange periode. De hogere inkomens krijgen dit jaar nog wel te maken met een verlaging van de maximale hypotheekrenteaftrek van 43% naar 40% en volgend jaar van 40% naar ongeveer 37%. Vaak zijn de gevolgen hiervan redelijk beperkt. Het nieuwe kabinet gaat niet verder tornen aan de hypotheekrenteaftrek.

Gemiddeld valt het ook in 2022 erg mee met de stijging van de gemeentelijke belastingen, die uitkomt op 2,1%. Vereniging Eigen Huis heeft becijferd dat een huishouden gemiddeld € 851,- kwijt is aan onroerendzaakbelasting, afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld betekent dat je ook geluk of pech kunt hebben, want de verschillen tussen gemeenten kunnen groot zijn. Zowel qua hoogte van de tarieven, als de stijging of daling in 2022.

Energietarieven

Voor sommige huishoudens zullen de energietarieven de belangrijkste wijziging zijn. Een groot deel van de huishoudens heeft de energietarieven voor meerdere jaren vast staan, waarbij het ook dan zo kan zijn dat je juist in 2022 een nieuw energietarief krijgt. Heb je geen vast tarief, dan is er een grote kans dat het tarief per 1 januari omhoog is gegaan. Dit kunnen forse stijgingen zijn. Gelukkig compenseert de overheid dit (deels) door de korting op energiebelasting in 2022 te verhogen. We moeten er rekening mee houden dat de energierekening een steeds groter deel van onze maandelijkse vaste kosten in gaat nemen.

Verduurzamen

Je kunt de energiekosten omlaag brengen door te verduurzamen. Door de gestegen energietarieven verwachten we dat in 2022 veel huishoudens naar de mogelijkheden van verduurzaming zullen kijken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen, een warmtepomp en allerlei vormen van isolatie.

Woningonderhoud

Een andere kostenpost die hoger uit kan vallen, is onderhoud en woningverbetering. Zo zien we dat veel materiaalkosten het afgelopen jaar gestegen zijn. Daarnaast wordt er in Nederland volop verbouwd en verduurzaamd, waardoor ook aannemers steeds hogere bedragen kunnen vragen voor de arbeid die ze leveren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.